Historische winst voor Blair

De Britse premier Tony Blair stevent af op een even historische als verpletterende verkiezingsoverwinning. Volgens de prognoses van drie Britse televisiezenders (BBC, ITV en Sky) krijgt Labour opnieuw een overweldigende meerderheid in het Lagerhuis....

Van onze correspondent Peter de Waard

Ten opzichte van de monsteroverwinning van Labour in 1997 zouden de verschuivingen gering zijn. Labour zou in vergelijking tot 1997 toen 419 van de 659 zetels werden behaald, mogelijk een klein aantal zetels verliezen. De Conservatieven zouden na vier jaar oppositie echter nauwelijks zetels hebben teruggewonnen. De Liberaal-Democraten krijgen er mogelijk enkele zetels bij.

In Sunderland-South - het eerste district waar donderdag een uitslag werd bekendgemaakt - hield Labour zijn zetel. Wel viel de opkomst hier erg tegen, 10 procent lager dan in 1997. Commentatoren spraken gisteravond van een klinkend resultaat voor Blair die hiermee 'een unieke prestatie zou leveren die zelfs beter is dan Margaret Thatcher in de jaren tachtig.'

De lage opkomst was al voorspeld. Blair had er bijna alles aan geprobeerd te doen dat er geen stem verloren zou gaan. Daarom waren niet alleen openbare gebouwen en scholen, maar ook in talrijke pubs en een aantal fish & chipsrestaurants s'emlokalen ingericht. Stemmers kregen in sommige gevallen in ruil voor het uitbrengen van een stem zelfs een gratis portie frites.

Ook was de Britten ruim de tijd gegeven voor het uitoefenen van hun democratisch recht. Ze konden tot tien uur donderdagavond - in het zuiden en midden was toen de duisternis al ingevallen - nog aan de verkiezingen meedoen. Daarna werden alle 45 duizend stembussen verzegeld en naar centrale plekken gebracht waar de telling begon.

Blairs rechterhand en minister van Financiën Gordon Brown die zijn zetel behield, zei gisteren dat Labour zich in de komende jaren vooral zal concentreren op de verbetering van het onderwijs en de gezondheidszorg. De Tories wilden gisteravond niet speculeren op de gevolgen van de desastreuze nederlaag voor de positie van hun leider William Hague.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden