Update

'Historische' orkaan Sandy op volle kracht richting Amerikaanse oostkust

Het oosten van de Verenigde Staten zet zich schrap voor het oog van orkaan Sandy, dat vanavond het vaste land zal bereiken. Winden met orkaankracht worden verwacht voor onder meer Atlantic City, Baltimore, New Jersey, Connecticut, Rhode Island, maar ook de stad New York krijgt het zwaar te verduren. Vooral het wassende water kan voor veel problemen zorgen in het gebied.

Redactie
null Beeld getty
Beeld getty

Belangrijke stukken van New York die maar iets boven het zeeniveau zijn gebouwd, lopen het meeste gevaar door orkaan Sandy, meldde een wateronderzoeker van het Nederlandse adviesbureau Arcadis vandaag. 'Metrotunnels, tunnels voor wegverkeer, archieven, machinekamers: het ligt allemaal onder de grond', stelt Piet Dircke, wateronderzoeker van Arcadis vandaag in een gesprek met het ANP. 'Die lopen allemaal het risico om onder water te lopen.'

Geen enkele plek in New York ligt onder het zeeniveau, dus de stad zal volgens hem niet als een badkuip vollopen als orkaan Sandy rondraast, maar onder de grond wemelt het wel van de activiteit.

Het deel van New York dat gevaar loopt, is niet heel groot. 'Zo'n 5 tot 10 procent van de stad ligt tussen de 0 en 3 meter boven de zeespiegel. Maar het zijn wel heel belangrijke stukken: delen van Brooklyn, Manhattan inclusief Wall Street, de luchthavens, het havengebied. Het commerciële hart en plekken die op het gebied van infrastructuur erg belangrijk zijn', aldus Dircke.

Idee
Dircke en een aantal collega-onderzoekers hebben een idee ontwikkeld voor een stormvloedkering voor de rivier de Hudson, om de stad New York beter en structureel tegen het water te kunnen beschermen. 'Het stadsbestuur denkt nu na over ons idee. Wellicht is Sandy een duwtje in de rug', aldus Dircke, 'ook al hoop ik dat het uiteindelijk allemaal meevalt.'

Ook als de orkaan niet veel fysieke schade veroorzaakt, zal de economische schade groot zijn, weet de onderzoeker. 'Alleen al het feit dat de stad 1 of 2 dagen stil zal liggen, zal grote economische gevolgen hebben.' Als Sandy wel overstromingen veroorzaakt, kan de schade oplopen tot 20 miljard euro, berekende Dirckes mede-onderzoeker hoogleraar verzekeringen en waterrisico's Jeroen Aerts (VU).

Duizenden vluchten geannuleerd
Grote maatschappijen als American Airlines, United en Delta hebben alle vluchten van en naar de drie belangrijkste luchthavens in New York geannuleerd. In totaal gaat het om zo'n 7500 vluchten die maandag en dinsdag uitgevoerd hadden moeten worden. De annuleringen hebben ook gevolgen voor reizigers uit andere delen van de Verenigde Staten en reizigers uit Europa en Azië. Luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten van steden als Amsterdam, Londen, Parijs, Tokyo en Hong Kong naar New York en Washington geschrapt.

Vanuit Amsterdam werden alle vluchten naar de oostkust geannuleerd. Delta schrapte vluchten naar New York, Boston en Washington. United houdt vluchten naar Newark en Washington aan de grond en KLM annuleerde vluchten naar Boston, New York en Washington. Reizigers die dinsdag vanuit New York en Washington naar Amsterdam willen vliegen moeten hun plannen wijzigen: ook deze vluchten zijn geannuleerd.

undefined

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden