Historische molen in Schiedam door brand verwoest

De uit 1794 stammende molen De Walvisch aan de Westvest in Schiedam is woensdagmorgen vroeg vrijwel geheel uitgebrand. De stenen stellingmolen was met een hoogte van 33 meter een van de grootste ter wereld....

ANP

ANP

SCHIEDAM

Het gehele interieur van de molen is door het vuur vernietigd. De brandweer vreest dat ook een deel van de muren moeten worden omgetrokken omdat ze door de hitte zijn aangetast. De schade bedraagt ongeveer twee miljoen gulden, schat de brandweer.

De Walvisch is een van de vijf molens die het stadsgezicht van Schiedam bepalen. Zij dateren uit de tijd dat de stad een groot aantal jeneverstokerijen herbergde. Schiedam had ooit een twintigtal hoge molens. Ook De Walvisch maalde mout voor de jeneverindustrie.

Directeur J. Gunneweg van de Stichting De Schiedamse Molens verwacht dat er nog wel iets overblijft van De Walvisch. Hij durft nog geen schatting te maken. 'Het is van nog zoveel afhankelijk. Hoe hebben de wieken het gehouden en hoe het staartstuk. Wat is over van het metselwerk aan de binnenkant van de molen. We hebben dat nog niet kunnen inspecteren.'

De Walvisch is al een keer eerder door brand beschadigd. De restauratie, in stappen uitgevoerd, was juist twee maanden geleden afgerond. De molen, die ook weer in gebruik was, is tegen brand verzekerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden