Historische handdruk tussen Hu en Lien in Peking

Voor het eerst sinds 1949 heeft een Chinees staatshoofd de hand gedrukt van een leider van de nationalistische partij Kwomintang uit Taiwan....

ANP

In 1949 eindigde de burgeroorlog in China met de vlucht van de Kwomintang onder aanvoering van Chiang Kai-shek naar het eiland Taiwan. De nieuwe communistische staatsleiding die zich in Peking vestigde, beschouwt Taiwan sindsdien als een opstandige provincie.

Op het eiland zelf is er juist een streven naar onafhankelijkheid, maar geen enkele politiek leider in Taiwan heeft het tot dusver aangedurfd om de onafhankelijkheid ook officieel uit te roepen. Een dergelijke stap zou zeker leiden tot militair ingrijpen van China. Een recent aangenomen anti-afscheidingswet heeft dat voornemen van China intussen ook formeel bevestigd.

Lien blijft tijdens zijn ‘reis van de vrede’, zoals hij zijn bezoek noemt, acht dagen in de volksrepubliek. Hij zal er vier steden aandoen. De Taiwanese politicus riep vrijdag de Chinese leiders op politieke hervormingen te omarmen. Pas dan kan er sprake van zijn dat Taiwan terugkeert in de Chinese moederschoot.

‘De snelheid en schaal van politieke hervormingen op het vasteland laat nog aanzienlijke ruimte voor verbetering’, zei Lien. De oppositieleider deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst met studenten op de universiteit van Peking. Kort daarop ging hij naar de Hal van het Volk (parlementsgebouw) voor een ontmoeting met Hu.

Volgens waarnemers wil de president van China vooral een publicitaire slag slaan in de strijd met zijn collega op Taiwan, Chen Shui-ban. Chen geldt als een voorstander van een onafhankelijk Taiwan. Door Lien formeel te ontvangen hoopt Hu dat veel Taiwanezen die China toch als hun moederland beschouwen, zich van Chen zullen afkeren.

De al decennia durende ruzie tussen tussen Taiwan en China is overigens in veel gevallen vooral een politieke en een propagandastrijd. China is al vele jaren alleen nog communistisch in naam en de onderlinge handel is zeer omvangrijk. China is voor Taiwan de belangrijkste handelspartner en circa een miljoen Taiwanese zakenmannen en hun families wonen in de Volksrepubliek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden