Historische handdruk in Noord-Ierland

Wat tien jaar geleden voor ondenkbaar werd gehouden, is gisteren daadwerkelijk gebeurd: koningin Elizabeth heeft de hand geschud van voormalig IRA-commandant Martin McGuinness, de man die de Britse monarch jarenlang beschouwde als 'the Queen of Death'.

LONDEN - Voor de 62-jarige McGuinness, thans vicepremier van Noord-Ierland, speelt er meer dan symboliek. Het handje past in de langetermijnstrategie van zijn partij, Sinn Féin.


De unieke ontmoeting maakte deel uit van de jubileumtournee van de koningin tijdens haar rondreis door het Verenigd Koninkrijk.


Normaal gesproken zou ze de politieke leiders van Noord-Ierland - eerste minister Peter Robinson en zijn plaatsvervanger McGuinness - ontmoeten op Stormont Castle, het Noordierse regeringspaleis. Als symbool van de Britse aanwezigheid op Iers grondgebied ligt deze locatie nog altijd te gevoelig bij de katholieke nationalisten.


In plaats daarvan was het Lyric Theatre van Belfast de plek waar geschiedenis werd geschreven. Daar vond, heel toepasselijk, een liefdadigheidsevenement plaats van een stichting die katholieke en protestantse jongeren nader bijeen probeert te brengen.


De hand die de koningin gaf was er één uit duizenden. McGuinness had evengoed een plattelandsburgemeester of een Zuidamerikaanse ambassadeur kunnen zijn. Zoals altijd kwam ze formeel en onderkoeld over. Een paar seconden hield Elizabeth, die als altijd witte handschoenen droeg, de hand van McGuinness vast.


'Cead Mile Failte,' zei McGuinness. Vrij vertaald luidt deze traditionele groet: 'Honderdduizend maal welkom'. Hij vervolgde met 'Slan Agus Beannacht', wat zoveel betekent als 'Gedag en moge God u liefhebben'. Vriendelijk lachend, maar zwijgend, hoorde ze hem aan.


McGuinness kwam oprecht over, maar wat de koningin dacht, was zoals altijd een raadsel. Alleen de kleur van haar jurk sprak: appelgroen. Dat paste mooi bij de groene stropdas van McGuinness. Groen is de nationale kleur.


De vergevingsgezinde en positieve sfeer bij deze rondreis stond in schril contrast met een soortgelijk bezoek van de koningin tijdens haar zilveren jubileum in 1977, dat gepaard ging met rellen. Indertijd wisten de Britten niet eens hoe de stem van Martin McGuinness klonk, want de BBC moest het geluid wegdraaien als leden van Sinn Féin, de politieke tak van de IRA, aan het woord kwamen.


De republikeinse partij van McGuinness droomt nog altijd van een herenigd Ierland, maar wil dat langs democratische weg bereiken. De partij deelt nu de macht in Noord-Ierland en mikt op regeringsdeelname in Ierland, waar McGuinness' vriend en collega Gerry Adams populairder is dan ooit.


Achteraf gezien had Sinn Féin er spijt van dat de partij het historische bezoek aan de koningin aan Ierland, vorig jaar mei, boycotte. Dat gedrag werd door veel Ieren als kinderachtig beschouwd.


De handreiking van McGuinness is een goedmakertje en een flinke stap naar politieke heerschappij op het hele eiland.


Martin McGuinness

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden