Historische beelden: Obama, Bush en Clinton samen in Air Force One

Obama die in de zitkamer van de Air Force One grappen maakt met zijn voorganger George W. Bush, Bush die Michelle Obama en Hillary Clinton aan tafel foto's toont van zijn schilderijen, het is allemaal te zien op foto's van de historische vlucht van de Obama's en hun voorgangers naar Zuid-Afrika.

Archiefbeeld van Obama in de Air Force One Beeld bruno
Archiefbeeld van Obama in de Air Force OneBeeld bruno

De afbeeldingen, gemaakt door Witte Huis-fotograaf Pete Souza, staan op de site van de Britse Daily Mail. Ze bieden een blik achter de schermen van de 16 uur lange vlucht, begin deze week, van de twee presidenten en drie first ladies naar de herdenkingsplechtigheid voor de overleden Nelson Mandela.

Het feit dat de politieke tegenstanders dezelfde vlucht deelden, wordt getypeerd als een eerbetoon aan Mandela. De strijd die hij voer tegen het systeem van raciale onderdrukking van zijn regering en hoe hij later als president eenheid en verzoening creeërde onder zijn eigen verdeelde volk, gelden als een grote inspiratie voor vele Amerikaanse politici.

'Goede gesprekken'
Dat Hillary Clinton zonder haar echtgenoot reisde, kwam doordat Bill in Rio de Janeiro was en van daaruit met dochter Chelsea naar Zuid-Afrika vloog. Tijdens het begin van de vlucht zat het hele presidentiële gezelschap samen in de 'conference room' van de speciaal omgebouwde Boeing 747.

'Er zijn erg goede gesprekken gevoerd in die kamer,' zo liet woordvoerder Jay Charney eerder al weten aan The New York Times. Op de inhoud daarvan ging de man verder niet in.

Obama werkt door
Het gezelschap zat dan ook niet voortdurend op elkaars lip. Zo wandelde George W. Bush tot twee keer toe naar de achterkant van het vliegtuig waar een handvol verslaggevers zat die ook mee mocht. Hij sprak zo'n 90 minuten 'off the record' met de aanwezigen. Ook Clinton sprak even met de journalisten, dit gebeurde tijdens het tanken op het vliegveld van Dakar in Senegal.

Woordvoerders van het Witte Huis laten weten dat Obama gedurende de vlucht heeft doorgewerkt, onder andere aan de speech die hij hield tijdens de dienst. Op de afbeeldingen is te zien hoe president Obama aan zijn toespraak werkt, geflankeerd door zijn persoonlijk adviseur strategische communicatie & nationale veiligheid Ben Rhodes.

Andere historische vluchten
Het is niet de eerste keer dat Amerikaanse (oud-)presidenten een vliegtuig deelden. Obama en Bush treden in de voetsporen van onder andere Gerald R. Ford en Jimmy Carter. Die vlogen in 1981 samen naar de begrafenis van de Egyptische president Anwar el-Sadat.

Ook George Bush senior en Bill Clinton deelden in 2004 een vlucht, richting Azië waar ze getroffen gebieden van de tsunami bezochten. Clinton liet Bush toen het enige bed in het vliegtuig gebruiken, hijzelf ging op de vloer liggen.

De twee kwamen er tijdens de vlucht achter dat ze elkaar mochten. 'Ik dacht dat ik hem kende, maar tot deze reis kende ik hem eigenlijk niet echt,' zou Bush later over de reis schrijven.

George W. Bush. Beeld reuters
George W. Bush.Beeld reuters
President Obama, Michelle Obama (onder paraplu) en George W. Bush bij aankomst op Waterkloof Air Base vliegveld in Zuid-Afrika. Beeld ap
President Obama, Michelle Obama (onder paraplu) en George W. Bush bij aankomst op Waterkloof Air Base vliegveld in Zuid-Afrika.Beeld ap
Bill, Hillary en dochter Chelsea tijdens de herdenkingsdienst. Beeld afp
Bill, Hillary en dochter Chelsea tijdens de herdenkingsdienst.Beeld afp
Obama tijdens zijn speech. Beeld getty
Obama tijdens zijn speech.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden