Historisch verlies van Labour in tussentijdse verkiezingen

Waar gaat het deze week over in de Britse media? Over Labour dat werd weggeblazen uit het historisch rode kiesdistrict Copeland, constateert onze correspondent Patrick van IJzendoorn.

Patrick van IJzendoorn
Op de sofa bij BBC's Andrew Marr noemde het socialistische Hogerhuislid het slechte weer als een van de oorzaken voor het electorale debacle Beeld
Op de sofa bij BBC's Andrew Marr noemde het socialistische Hogerhuislid het slechte weer als een van de oorzaken voor het electorale debacleBeeld

Met een vaart van 130 kilometer per uur heeft Doris de Labour Partij weggeblazen uit het kiesdistrict Copeland, in Noordwest-Engeland. Waar Conservatieve stemmers zich, slalommend tussen rondvliegende takken en dakpannen, een weg naar de stembureau's wisten te banen, bleven de sociaal-democraten warmpjes thuis. Dat, althans, moet de conclusie zijn van de excuses die Shami Chakrabarti zondag maakte voor het historische verlies van Labour, een paar dagen eerder, bij een tussentijdse verkiezing.

Op de sofa bij BBC's Andrew Marr noemde het socialistische Hogerhuislid het slechte weer als een van de oorzaken voor het electorale debacle. Niet alleen dat. Het district lag te afgelegen voor Labour-activisten, zo beweerde de mensenrechtenadvocate, het autobezit is lager onder Labour-stemmers en de recente aanval van Tony Blair op leider Jeremy Corbyn zou ook hebben meegespeeld. Het optreden, dat voor licht vermaak moet hebben gezorgd in diverse Engelse woonkeukens, stond niet op zichzelf. Ziet La La Land er zo uit?

Twee dagen eerder had Labours campagnestrateeg Ian Lavery getracht Corbyn te beschermen. Ondervraagd door BBC's topinterviewer Andrew Neil ging de oud-mijnwerker zo ver dat hij Corbyn omschreef als 'verreweg de populairste politicus in het land'. Daarna wist Lavery te melden dat er in Copeland 'een opstand tegen de politieke gevestigde orde' had plaatsgevonden. 'Als mensen politici zo wantrouwen, waarom stemden ze dan Tory?' informeerde Neil. Er bestaat een term voor dit soort conversaties: een 'car-crash interview'.

Later op de avond was het de beurt aan Emily Thornberry, die een waterboard-behandeling kreeg van Newsnights Kirsty Wark. Deze woordvoerder Buitenlandse Zaken wist te melden dat Copeland een district met zwevende kiezers was, een opmerkelijk punt daar Copeland sinds 1935 rood heeft gestemd. Het interview liep uit op een ruzie waarbij Thornberry vinnig zei dat Newsnight van politiek een persoonlijkheidscultus maakt. In de intro was Theresa May neergezet als Cleopatra, begeleid met commentaar van Wark in Latijn.

Zelf reageerde Corbyn, bij een partijbijeenkomst, kortaf op de vraag van ITV of hij misschien schuld droeg aan de nederlaag. 'Nee. Dank voor uw vraag,' klonk het. Op vrijdagochtend had het partijbureau een script van 600 woorden alle Labour-kamerleden gestuurd, waarin precies stond hoe ze Corbyn moesten verdedigen. Facultatief daarbij was het aanvallen van de media, een tactiek die werd toegepast door Chakrabarti. Binnen het kamp-Corbyn heeft altijd al een argwaan bestaan jegens de Main Stream Media.

Corbyn geniet de steun van een half miljoen volgelingen, maar in de media heeft hij weinig vrienden meer. De linkse arbeiderskrant The Daily Mirror vatte de nederlaag in twee woorden samen: 'Jeremy' en 'Corbyn'. The Guardian heeft ook weinig fiducie meer in Corbyn, ook al werkt haar oud-commentator Seumas Milne nu voltijds als spindoctor voor de Labour-leider. Deze privaat opgeleide souffleur, ooit een vooraanstaande anti-eurocommunist, praat nu in beide oren van Corbyn, sinds het vertrek van zijn rivaal Simon Fletcher.

Er is nog een krant die wel trouw zweert aan Corbyn: The Morning Star, een radicaal-links dagblad dat eigendom is van de lezers. De krant had na het verlies geen goed woord over voor het verraad van de 'zelfuitgeroepen Guardian en Daily Mirror socialisten'. In de afgelopen dagen richtte de ochtendster zich vooral op een vermeende 'dark arts'-offensief onder leiding van 'de Prince of Darkness' Peter Mandelson. Ze zouden Corbyn stiekem ondermijnen, nadat een directe aanval vorig jaar van 'stool pigeon' (verklikker) Owen Smith was mislukt.

The Morning Star, overigens, stond wel achter het ontslag van Claudio Ranieri.

Patrick van IJzendoorn is correspondent in Londen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden