Historisch telefoongesprek Obama en Rohani

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Iraanse ambtgenoot Hasan Rohani hebben elkaar telefonisch gesproken over het Iraanse nucleaire programma. Het was de eerste keer dat een Amerikaanse en een Iraanse president elkaar rechtstreeks spraken sinds 1979.

President Obama Beeld REUTERS
President ObamaBeeld REUTERS

De Iraanse president had vrijdag laten weten dat hij interesse had in een telefoongesprek met Obama voordat hij de VS zou verlaten. Hij was daar voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het Witte Huis heeft toen gereageerd en een gesprek opgezet. Dat vond plaats om half drie 's middags lokale tijd. Het heeft een kwartier geduurd. Rohani was naar verluidt in de auto onderweg naar het vliegveld.

Obama heeft na het gesprek verklaard dat beide landen met hun teams zullen toewerken naar een akkoord over het Iraanse nucleaire programma. Volgens hem is er sprake van een 'unieke kans' om vooruitgang te boeken met de nieuwe leider van het islamistische land. De twijfel over het nuclaire programma heeft Iran jarenlang geïsoleerd van de westerse wereld. 'Er zijn belangrijke obstakels en succes is op geen enkele wijze gegarandeerd, maar ik geloof dat we een oplossing kunnen vinden', aldus Obama.

Rohani bevestigde op zijn Twitteraccount dat het een positief gesprek was en dat de VS en Iran snel naar een oplossing van het probleem gaan zoeken. Hij groette Obama met 'Have a nice day!'. Waarop Obama antwoordde met Khodahafez (Goodbye, May God be with you).

De VS heeft de diplomatieke banden met Iran verbroken na de Iraanse revolutie van 1979. Die leidde tot de val van de sjah Mohammed Reza Pahlavi, een bondgenoot van de VS. Dit leidde tot een ernstige diplomatieke crisis; 52 Amerikanen zijn toen voor 444 dagen gegijzeld.

Charmeoffensief
Rohani voerde de afgelopen weken een charmeoffensief en kondigde aan dat hij afspraken wil maken over het nucleaire programma van zijn land. Donderdag overlegden de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Iraanse ambtgenoot Javad Zarif al met elkaar. Dat gesprek verliep volgens alle partijen goed. Behalve Iran en de VS waren Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland aanwezig.

Ondanks de snelle toenadering zat een persoonlijke ontmoeting tussen Rohani en Obama er deze week echter nog niet in. Met name de VS en Israël zijn bang dat Iran een kernwapen ontwikkelt.

Rohani. Beeld REUTERS
Rohani.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden