Historisch schoolgebouw Rijksmuseum in ere hersteld

De zogeheten Teekenschool van het Rijksmuseum in Amsterdam is in ere hersteld. Het historische schoolgebouw naast het museum is net als het hoofdgebouw gerestaureerd en vernieuwd. Na de heropening van het Rijksmuseum op 13 april zal het dienst doen als educatief centrum. In drie verschillende ateliers worden activiteiten georganiseerd op het gebied van tekenen, kunstbeleving, fotografie, multimedia en theater.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Teekenschool moet volgens het Rijksmuseum ,,uitgroeien tot een van de belangrijkste museale educatieve centra van Europa, door publiek en collectie met elkaar te verbinden''. De programma's moeten aansluiten bij de lesprogramma's op school en de belevingswereld van museumbezoekers.

De activiteiten zijn vooral gericht op scholieren. In de avonduren vinden er activiteiten voor volwassenen plaats. Het Rijksmuseum verwacht in de Teekenschool per jaar 40.000 kinderen en 5000 volwassenen te ontvangen.

Pierre Cuypers
De Teekenschool is in 1892 gebouwd naar een idee en ontwerp van architect Pierre Cuypers, die ook het Rijksmuseum ontwierp. Het gebouw huisvestte jarenlang de Rijks Normaalschool voor Teekenonderwijzers en de Rijksschool voor Kunstnijverheid, die in de jaren 60 opgingen in de Gerrit Rietveld Academie. Daarna deed het gebouw, dat met een kapel eruitziet als een kerk, onder andere dienst als kantoorruimte voor het museum.

Talloze bekende kunstenaars hebben er les gehad, onder wie Peter van Straaten en Jeroen Henneman. Henneman ging naar de school 'om echt iets te leren', zei hij woensdag. 'Ook al vond ik Rijks Normaalschool een rare naam. Dat deed me aan imbecielen denken, maar daar heb ik me later overheen gezet.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden