Historisch: Japanse keizer spreekt live op televisie

TOKIO - De Japanse keizer Akihito heeft woensdag gezegd dat hij diep bezorgd is over de de nucleaire crisis in zijn land.

ANP/AFP/RTR/EFE
De Japanse keizer Akihito tijdens zijn toespraak. Beeld afp
De Japanse keizer Akihito tijdens zijn toespraak.Beeld afp

De Japanse keizer Akihito heeft woensdag gezegd dat hij diep bezorgd is over de nucleaire crisis en de gevolgen van de aardbeving en de tsunami in zijn land. Hij deed dat in een toespraak die rechtstreeks werd uitgezonden op de Japanse televisie.

Zelden
De 77-jarige Akihito treedt hoogst zelden naar buiten op deze manier. Het was de eerste keer dat hij zich publiekelijk uitliet over de rampspoed die Japan heeft getroffen sinds vrijdag. Eerst deed zich een zware aardbeving voor, vervolgens een verwoestende tsunami en nu verkeert het land in de greep van de angst in verband met de explosies in een kerncentrale in het rampgebied. De autoriteiten vrezen dat meer dan tienduizend mensen om het leven zijn gekomen.

'Het aantal sterfgevallen neemt dag na dag toe en we weten niet hoeveel slachtoffers er gevallen zijn', aldus de keizer in zijn korte toespraak. 'Ik bid voor de veiligheid van zo veel mogelijk mensen.' Akihito, die somber en stoïcijns oogde, riep zijn onderdanen ook op tot kalmte.

Hand in hand
Japanse tv-zenders onderbraken woensdag hun programmering in verband met de toespraak van de keizer. Hij omschreef de aardbeving, die een kracht had van 9,0 op de schaal van Richter, als een ramp zonder precedent. Akihito zei diep gegriefd te zijn en hoopte dat nog veel mensen gevonden worden. ' Ik hoop met heel mijn hart dat mensen hand in hand de problemen zullen overwinnen en vooral niet de hoop verliezen', aldus de keizer.

Kobe
Akihito en zijn vrouw keizerin Michiko boden de bevolking van Japan al vaker troost in tijden van tegenspoed. Zo brachten ze in 1995 een bezoek aan Kobe, nadat deze havenstad was getroffen door een verwoestende aardbeving. Tijdens deze ramp vonden 6.400 mensen de dood. Ook nu wil het Japanse keizerlijke paar het rampgebied bezoeken, maar pas als alle reddingsoperaties voorbij zijn.

Getrouwd met burger
De keizer heeft sinds zijn bestijging van de troon in 1989 altijd gestreefd naar meer toenadering tot het volk. Zo was hij ook de eerste Japanse keizer die met een burger trouwde. Akihito heeft alleen een ceremoniële rol.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden