Historisch euroweekeinde snel voorbij

Geen wallen onder de ogen bij de bankmedewerkers op maandagmorgen. De invoering van de girale euro was dit weekeinde het non-event waar alle financiële instellingen al op hoopten....

FERRY HAAN

Van onze verslaggever

Ferry Haan

AMSTERDAM

Als vandaag op de Amsterdamse effectenbeurs de aandelenhandel in euro's net zo soepel van start gaat, is psychologisch een belangrijke slag voor de euro gewonnen. Chaos bij de banksystemen en grote problemen tijdens de eerste euro-handelsdag op de beurs zouden het vertrouwen van de burgers in de nieuwe munteenheid een grote slag toebrengen. Heimwee naar de gulden zou snel ontstaan. Daarom hebben het bankwezen en de beurs zich gedetailleerder op de komst van de girale euro voorbereid dan het Amerikaanse leger op operatie Desert Fox.

Ook voor de grootste financiële centra in Europa, Londen en Frankfurt, verliep dit weekeinde de omschakeling op de euro soepel. Ruim voor het opengaan van de effectenmarkten op maandag is de koers van de nieuwe munteenheid ingevoerd in alle computerbestanden van de Europese financiële instellingen. Volgens de Europese Centrale Bank, de ECB, zijn er geen incidenten gemeld die de markten vandaag zouden kunnen verstoren. Daarvoor moest wel een mammoetoperatie worden opgezet. Alleen al in de City, het financiële hart van Londen, werkten 30 duizend werknemers dit weekeinde over om de euro in de computers in te voeren.

De Nederlandsche Bank (DNB) verklapte dat het grootste probleem waarmee het dit weekeinde werd geconfronteerd een verlopen licentie was op een computerprogramma. Maar liefst zes uur moest de bank wachten op toestemming van de producent om het programma ook in 1999 te mogen gebruiken.

DNB heeft de hele operatie strak geleid. DNB-president Wellink verklapte dat hij daarom eigenlijk meer op ziet tegen de invoering van de euromunten en -biljetten in 2002. 'Die operatie hebben we niet helemaal in eigen handen. Dan zijn we afhankelijk van de medewerking van consumenten, ondernemers en middenstanders en die vallen buiten ons toezicht.' Wellink denkt wel dat de grootste stap nu is gezet. Kortgeleden zei hij al dat de gulden vanaf nu slechts een 'locale verschijningsvorm van de euro' is.

Voor de consument blijft de trapsgewijze invoering van de euro verwarrend. Het afgelopen weekeinde meldde zich een oud dametje bij De Nederlandsche Bank om haar spaarcentjes om te wisselen in euro's. DNB-president Wellink stuurde haar vriendelijk weg met de mededeling dat zij in 2002 nog maar eens terug moet komen.

Om de gelegenheid toch een beetje op te vrolijken had DNB het hele weekeinde het euro-embleem op het eigen gebouw geprojecteerd. Voorbijgangers konden in een vage groenige waas het euroteken ontdekken. De euro-projectie is geëspireerd door de 'euro-rot-op'-acties tijdens de Eurotop in Amsterdam. Toen projecteerden tegenstanders anti-euro leuzen op het gebouw. De DNB maakte van die ervaring nu dankbaar gebruik.

Zelfs de tegenstanders hebben zich bij de onvermijdelijkheid van de nieuwe munt neergelegd. Tijdens het hele weekeinde is er bij De Nederlandsche Bank geen wanklank gevallen. De laatste stuiptrekking van de euro-actievoerders was het verstoren van de DNB-kerstborrel op 21 december. Maar het afgelopen weekeinde vonden zelfs zij het niet meer de moeite waard om het bankgebouw aan het Frederiksplein nog een keer te bestormen. De invoering van de girale euro is waarlijk een historisch non-event gebleken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden