Historie Tuindorpbuurt laat zich lekker invullen

KARIN VERAART

AMSTERDAM - Ja, het klopt: elk jaar is het terrein iets minder ruig. Stond het Over het IJ Festival aanvankelijk op de voormalige NDSM-werf in Amsterdam-Noord tussen een hoop troep en een handvol hippe urban explorers, inmiddels begint het er gesoigneerd uit te zien, gerestaureerd hier en daar, aangeharkt, compleet met een nieuw luxe hotel.

Maar er is ook oud geluk, blijkt donderdag op de openingsavond van 2014. De containers met kleine voorstellingen vol ambitie, ze zijn er weer. En naast de locatievoorstellingen - sommige strijken na Oerol hier neer - van de al meer gevestigde namen zijn er traditiegetrouw beginnende makers die zich richten op verrassende aspecten en weetjes van Amsterdam-Noord.

Neem Tuindorp Oostzaan. Gebouwd voor onder anderen de arbeiders van de NDSM-werf, was het in de jaren twintig natuurlijk helemaal niet zo ideaal in dit voormalig baggergebied. Maar hoe mooi ligt het er nu bij op een zonovergoten juli-avond - al zie je hier en daar door al het oranje de Amsterdamse School-gevels niet meer terug.

De makers van Tuindorp Variaties hielden hier rekening mee: af en toe hoor je gejuich en gejoel van voetbalsupporters, ook als die er niet zijn. Het geluid is onderdeel van de theatraal-muzikale belevenis: met iPad en oortjes loop je door de buurt en krijgt onverwachte ontmoetingen.

Met een arbeidersvrouw bijvoorbeeld, die de benauwenis van haar bestaan haast tastbaar maakt; en even later met een meisje dat verliefd is op een zwembad - een liefde die wederzijds is. Er fietst een poëet over de dijk en er zijn opgeschoten jongens die dreigend rondhangen en alle scènes worden begeleid door muziek van een piano die boven het water zweeft of een strijkinstrument, bespeeld op een bakfiets.

En als het niet live is, dan komt het geluid via de koptelefoon, die tijdens de rondgang de 'vijfde voorstelling' in deze sympathieke constellatie vormt. Zo is Tuindorp Variaties, van jonge musici en theatermakers (een samenwerking tussen Theaterstraat/Over het IJ/Grachtenfestival), een wondere wandeling die raakt aan de historie van deze buurt. Die haar niet verklaart, maar juist nog allerlei te raden laat.

Over het IJ Festival, t/m 13/7, rondom NDSM-werf in Amsterdam-Noord; Tuindorp Variaties, gezien 3/7, overhetij.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden