Historie krijgt voorrang bij PSV

EINDHOVEN - eredivisie

psv 1 NAC 0

Op de avond dat PSV op een mooie, ingetogen wijze zijn in juni overleden doelgrootheid Jan van Beveren herdacht met de onthulling van een wandsculptuur en een kort moment van stilte in het stadion, maakte het dankwoord van zijn weduwe Toosje de meeste indruk. Op de Coen Dillen promenade vertelde zij dat zaterdagen zoals deze nooit meer hetzelfde voor haar zullen zijn.

Het was een uur voor de aftrap van PSV - NAC en mevrouw Van Beveren vertelde dat er sinds zijn heengaan nu 24 van die zaterdagen waren voorbijgegaan. Dat deed ze in het bijzijn van clubgrootheden als Kees Rijvers, Willy van der Kuijlen, Hans van Breukelen en de gebroeders Van de Kerkhof.

De hinderlijk piepende microfoon had ze niet nodig en gaf ze terug. Ze sprak, en petit comité, uit het hart en ze had de aandacht van allen. Toen beloofde ze dat ze ging genieten van de avond.

Voor mevrouw Van Beveren is het te hopen dat ze goed gezelschap had in haar ereloge, want op het veld verzuimden de spelers van PSV het publiek te vermaken tijdens de laatste thuiswedstrijd van dit kalenderjaar.

Het dertiende seizoensdoelpunt van clubtopscorer Dries Mertens, een houdbaar laag schot dat NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar op een betere avond had gekeerd, was een op zichzelf staand moment van euforie. Zelfs in de slotfase was het zachtjes knisperende geluid van de straalkachels in het dak nog goed hoorbaar. Een beter bewijs van de ontbrekende voetbalsfeer was er niet.

PSV maakte er een janboel van en zag invaller Jeremain Lens kort voor tijd worden weggestuurd met de vermoedelijk domste rode kaart van de eerste seizoenshelft. Eerst kreeg hij geel voor het wegtrappen van de bal, daarna voor het onvoldoende afstand nemen bij een vrije trap. Dit onprofessionele gedrag kreeg na afloop nog een vervolg, toen Lens stoïcijns de pers voorbijliep.

Toch benieuwd met welke ogen dit PSV werd gadegeslagen door de gouden lichting van 1978, winnaars van de UEFA Cup, die op deze avond eveneens werd geëerd. Hoewel het PSV van nu zo'n hoop te bieden heeft, komt dat er slechts sporadisch uit. En zaterdag al helemaal niet.

Na de wanvertoning vorige week in de Kuip, waar Feyenoord de timide ploeg van coach Fred Rutten met gezonde agressie had teruggewezen, zou er tegen NAC een soort van revanche komen. Tenminste, die was beloofd. Maar van berouw en schuldgevoel was weinig terug te zien.

Sterker nog: als er zoiets als rechtvaardigheid bestond in het voetbal, was NAC beloond voor de uitstekende tweede helft, waarin spits Santi Kolk verzuimde 1-1 te maken. Na een voorzet van de sterk spelende Jens Janse stonden zowel hij als Robbert Schilder ineens vrij in het vijfmetergebied voor doelman Andreas Isaksson.

Wat er toen misging, werd na afloop nog even verhelderd door NAC-coach John Karelse. 'Robbert wilde de bal erin glijden, maar Santi zei 'laat'. Dat deed hij en vervolgens schrok Santi dat Robbert naar hem luisterde, waardoor hij de bal verkeerd raakte.'

Karelse zei dat hij er niet echt teleurgesteld om kon zijn. Het optreden van zijn ploeg had hem tevreden gestemd, net als de teamspirit. Die teamspirit was zelfs dusdanig aanwezig dat de van een knieoperatie herstellende Nemanja Gudelj zijn ploeggenoot Schilder via Twitter van huis uit complimenteerde met zijn harde tackle op Ola Toivonen, na 27 minuten, die hem op geel kwam te staan.

Dat mocht dan niet echt verstandig zijn, het kwam voort uit de door de Zweed aangesmeerde rode kaart uit het competitieduel van vorig seizoen. In zijn jeugdige onbezonnenheid toonde Gudelj dan misschien de verkeerde vorm van verbondenheid, het was ten minste een uiting van teamgeest die bij PSV zaterdag ver te zoeken was.

PSV handhaafde zijn positie als nummer twee van de eredivisie dan wel, erg veel reden om met vertrouwen uit te kijken naar de komende uitwedstrijd tegen Heerenveen was er niet. Gelukkig was er voor de aanhang in Eindhoven de herinnering aan Jan van Beveren en het eerbetoon aan de ploeg van 1978.

Ja, zelfs de speech van Hans van Breukelen was beter te pruimen dan het spel van PSV. Iemand zal mevrouw Van Beveren in haar ereloge wel hebben uitgelegd dat zoiets een serieus teken aan de wand is.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden