Opinie

Hirst is hartstikke commercieel

Dit zijn de ingezonden brieven uit de Volkskrant van dinsdag 13 oktober.

Beeld EPA

Hirst is nu eenmaal een Business Artist

Uw correspondent Patrick van IJzendoorn vraagt zich af waarom Damien Hirst zijn nieuwe museum opent met een expositie van het werk van de onbekende kunstenaar Hoyland (Ten eerste, 10 oktober). Als je Hirst een beetje kent dan ligt de reden voor de hand. Hirst heeft talloze werken van Hoyland in zijn bezit. En Hirst staat in de traditie van Andy Warhol en Jeff Koons als Business Artist. Met deze zet maakt hij de volstrekt onbelangrijke schilderijen van Hoyland in één klap veel meer geld waard. Dus Patrick, niet alleen de winkel en de brasserie zijn commercieel aan dit 'museum', dat lijkt alleen maar zo.

Jan Anne van der Laan, Meppel

Polarisatie

Raoul du Pré maakt melding van een ongekende groei van de polarisatie in het asielzoekersdebat (Voorpagina, 12 oktober). Natuurlijk is het erg als polarisatie tot te heftige agressie leidt, maar het fenomeen heeft ook een goede kant: het creëert een zo breed mogelijke waaier aan argumenten.

In onze tamelijk fatsoenlijk functionerende democratie worden vervolgens al deze in het polariserende debat vrijgekomen argumenten meegenomen in de besluitvorming. Aldus komen beslissingen tot stand die uiteindelijk een heel redelijke middenweg vormen. Dat geeft mij dan weer een tevreden gevoel over hoe deze dingen gaan in dit lage land aan de Noordzee.

Marcel Gerrits Jans, Groningen

Turkije

Wat ben ik verdrietig om te zien wat er allemaal gebeurt in Turkije, het geboorteland van mijn voorouders. Onschuldige burgers die vrede willen worden vermoord.

Erdogan zet alles in om aan de macht te blijven. Zodra er een andere regering aan de macht komt, zal namelijk afgerekend worden met het verleden. Erdogan zal voor het gerecht verantwoording moeten afleggen. Hij zal veroordeeld worden voor zijn wandaden, zoals het vermoorden van onschuldige mensen, hulp aan de terroristen van Islamitische Staat (IS), opsluiting en bedreiging van journalisten en zelfverrijking, corruptie en omkoping. De angst daarvoor maakt Erdogan niet alleen despotisch, ook deinst hij er niet voor terug een binnenlandse oorlog te ontketenen.

Iedere dag vallen er slachtoffers in Turkije. Ik schaam me diep voor een dictatoriaal regime dat de mensenrechten, de vrije meningsuiting en de uitkomst van de verkiezingen niet respecteert.

C. Erdem, Utrecht

Kennis en informatie

Aleid Truijens houdt Paul Schnabel, voorzitter van Platform #onderwijs2032 voor dat kennis iets anders is dan informatie. Als leraar in het voortgezet onderwijs verwoordde ik het een keer zo tegen een leerling die zich afvroeg 'waarom wij dat allemaal moeten leren?': 'Wat zou jij ervan vinden als je zaterdag op het voetbalveld een scheidsrechter hebt met een iPad in de hand, die jou vertelt dat hij de spelregels niet kent? En dat dat geen probleem hoeft te zijn omdat hij, als er iets gebeurt, gewoon op zijn iPad opzoekt wat er dan moet gebeuren.'

De blik in zijn ogen maakte duidelijk dat mijn leerling het verschil tussen kennis en informatie toen wellicht beter begreep dan Paul Schnabel.

Bert Groen, Tilburg

Veerkracht

Halbe Zijlstra beschouwt de komst van vluchtelingen als een 'diepe crisis' en probeert de kwestie met dit soort krachttermen te reframen. Een crisis is een noodsituatie waarbij een stelsel in groot gevaar is. De enige die in diepe crisis zijn, zijn de Syriërs zelf die moeten vluchten. En daarnaast zijn sommige politici in een crisis omdat ze nu aangesproken worden op moreel leiderschap en bestuursvaardigheden. Op dit soort momenten heb je meer aan volksvertegenwoordigers die de maatschappij aanspreken op het vermogen aan te passen en in te schikken. Natuurlijk ligt er een enorme klus voor ons waar we niet om gevraagd hebben, maar zullen we het toch anders gaan framen? We zijn niet in een crisis, maar we worden aangesproken op onze veerkracht. Of noem het beschaving en wees trots als het ons lukt.

Koen Grootens

Oranje

De agent in burger, die een vrouw voor de auto van staatssecretaris Dijkhoff wegsleurde, moet nodig op herhaling. Een agent dient iemand te sommeren zich te verplaatsen en zo dat niet gebeurt, die persoon naar een andere plaats te leiden. Dat dit een zogenaamde levensreddende handeling zou zijn, blijkt niet, omdat de auto nog steeds stilstond, terwijl de vrouw op de grond lag. Ook aan de lichaamstaal van de agent kan wel wat verbeterd worden.

Hans van de Wouw, Bolsward

Hongarije

Het artikel 'Hongarije heeft volgende hek bijna af' (Ten eerste, 8 oktober) behoeft verduidelijking omtrent ons verzet tegen de verdeelsleutel. Hongarije verleent asiel aan iedereen die een schuilplaats nodig heeft, ongeacht geslacht, religie of ras. En dat weerspreekt dat Hongarije de verdeelsleutel niet ondersteunt omdat het migranten uit islamitische landen principieel weigert. Betreffende de economische migratie vinden wij dat het geen oplossing voor demografische problemen is.

Hongarije ziet de verdeelsleutel als symptoombestrijding en verzet zich daarom principieel tegen dit instrument. Dit probleem dient bij de wortel aangepakt te worden. Een debat hierover is tijdverspilling: het wekt valse hoop bij migranten! Zolang onze grenzen open staan en dagelijks duizenden vluchtelingen Europa bereiken, is niet bekend hoeveel er herverdeeld moeten worden.

De hotspots zijn momenteel nog niet eens in functie. Daarnaast wordt ook niet gegarandeerd dat een vluchteling in het land blijft waar hij het niet prettig vindt.

Om deze crisis beheersbaar te maken is het allereerst van belang om de buitengrenzen van de EU te beschermen. Europa moet in onze ogen bezig zijn met echte oplossingen en niet met debatteren over verdeelsleutels.

Hongarije heeft vanaf het begin constructief voorstellen aangeleverd die steeds meer steun krijgen van Europese regeringsleiders. De situatie in Oranje laat zien dat een echte oplossing snel nodig is.

Orsolya Szijjártó, Ambassadeur van Hongarije

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden