Hirsi Ali: verblijfsstatus afhankelijk van bijdrage samenleving

Niet de vraag of een vluchteling vervolging of oorlog moet vrezen, maar zijn bereidheid en vermogen om een bijdrage te leveren aan de ontvangende samenleving moet bepalend zijn voor de vraag of hem een verblijfsstatus wordt toegekend. Dat zei islam-critica Ayaan Hirsi Ali vanochtend tijdens een bliksembezoek aan Leiden.

Beeld EPA

Het onderscheid tussen politieke en economische vluchtelingen en tussen veilige en onveilige gebieden, moet - met andere woorden - komen te vervallen. Het enige relevatie onderscheid is dat tussen vluchtelingen die hier willen integreren en degenen die dat niet willen (of kunnen).

Ayaan Hirsi Ali opende als mystery guest het 36ste symposium van de Veerstichting - die debatten tussen studenten en 'vormgevers van de maatschappij' organiseert. 'Onbegrensd ID', luidde dit jaar het thema van het tweedaags symposium.

Selectiesysteem

Hirsi Ali onderscheidt vier typen vluchtelingen. De 'aanpassers' zijn bereid zich naar de wensen en de mogelijkheden van het land van bestemming te voegen. De 'bedreigers' - jonge, gewelddadige migranten die geen noemenswaardige scholing hebben genoten - vormen slechts een belasting voor de samenleving. De fundamentalisten zien westerse samenleving vooral als oorlogsdoel. En de steuntrekker ten slotte, komt slechts naar West-Europa in de wetenschap dat een uitkering hem hier een hoger welstandsniveau verschaft dan een baan in het land van herkomst.

Volgens Hirsi Ali moeten alle asielzoekers aan een selectiesysteem worden onderworpen dat ten doel heeft de eerste groep eruit te vissen. Ze verwees daarbij, voor een gehoor dat in belangrijke mate uit Leidse studenten bestond, naar het hospitatiesysteem in studentenhuizen, waar gesprekken met aspirant-bewoners moeten uitwijzen of zij er passen of niet.

Pragmatisme

Hirsi Ali voorziet dat de omstandigheden de Europese landen zullen dwingen tot de invoering van selectiecriteria die in oude immigratielanden al gangbaar zijn. 'Volgend jaar zullen nog meer vluchtelingen naar Europa komen, en het jaar daarna nog meer. De wereld zal steeds chaotischer worden. Het toelatingsbeleid stamt uit een tijd die ver achter ons ligt.' Nederland heeft het volgens Hirsi Ali in zich om wegbereider te zijn van selectie op grond van bruikbaarheid. 'Nederland is tenslotte goed in pragmatisme.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden