Hirsi Ali loog nog meer over verleden

HILVERSUM (ANP) - VVD-Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali heeft meer gelogen over haar verleden dan ze tot nu toe heeft toegegeven. Dat kwam donderdag naar voren in het tv-programma Zembla, die de familie en andere bekenden uit de jeugd van Hirsi Ali had opgezocht in Kenia.

Uit verklaringen van haar broer, tante en ex-man blijkt niet dat zij tijdens haar vlucht angst had of hoefde te hebben voor haar familie. Ook zou zij niet tegen haar zin zijn uitgehuwelijkt. Hirsi Ali, wier echte naam Hirsi Magan is, woonde tussen haar tiende en 22e jaar in Kenia.

Het liberale Kamerlid zei in Zembla als reactie dat de drie op bepaalde punten liegen. ,,Dat is te plaatsen in een eer- en schaamtegevoel.'' De VVD was al op de hoogte dat zij heeft gelogen over haar vluchtrelaas toen zij op de lijst kwam. Volgens een woordvoerder ging het om een foute naam en geboortedatum en het land waaruit ze vandaan kwam. De liberalen vonden dat destijds geen beletsel om haar op de lijst te zetten.

Prominent

De verhalen zoals die nu in Zembla worden gebracht, ,,komen ons ook weinig relevant over'', aldus de woordvoerder. Hij heeft geen zin te interveniëren in een welles-nietes-discussie en denkt niet dat dit gevolgen heeft voor het prominente Kamerlid. Ook de woordvoerster van Hirsi Ali gaat er niet op in. ,,Ik heb geen nieuws gezien.'' Ze wijst er verder op dat Zembla andere kwesties over de besnijdenis er bijvoorbeeld uit heeft gelaten.

In het programma komt naar voren dat Hirsi Ali in veiligheid en redelijke welstand leefde in Kenia waar haar familie een vluchtelingenstatus had. Nog voordat een burgeroorlog uitbrak, was haar familie al weg uit Somalië. Alleen al deze vluchtelingenstatus in Kenia was al reden om geen status in een ander land te kunnen krijgen. Hirsi Ali stelt dat zij dat destijds niet wist.

Nawijn

Tweede Kamerlid Hilbrand Nawijn vindt dat Hirsi Ali het land uit moet als blijkt dat zij heeft gelogen bij haar toelating tot Nederland. Hij heeft donderdagavond aan minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) gevraagd of zij in dat geval haar partijgenote het Nederlanderschap wil ontnemen.

Ook zou Hirsi Ali dan niet moeten kunnen terugvallen op de status van asielzoeker. "Ik ben geschokt door deze feiten", zegt Nawijn, die directeur was van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) toen Hirsi Ali het land in kwam. "Ze heeft ons toen op het verkeerde been gezet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden