Hirsi Ali in tophonderd van Time Magazine

Ayaan Hirsi Ali wordt door het Amerikaanse weekblad Time gerekend tot de honderd invloedrijkste personen van 2005 en staat op een lijst tussen George W.Bush en premier Sharon van Israël...

Van onze correspondent Jan Tromp

Time noemt het VVD-kamerlid ‘iemand die opkomt voor haar overtuiging’. In de Verenigde Staten is na de moord op Theo van Gogh veel geschreven over de culturele en politieke verwarring in Nederland. Hirsi Ali, die vorige week al uitvoerig in The New York Times Magazine werd geportretteerd, speelt in de publicaties doorgaans een prominente rol als een westerse vrouw van Somalische afkomst die het durft op te nemen tegen de intolerantie van de islam, vooral jegens vrouwen. Het is een houding die bewondering oogst onder Amerikanen. Het feit dat zij is ondergedoken na met de dood te zijn bedreigd, draagt bij aan haar imago.

Time heeft Hirsi Ali met andere uitverkorenen uitgenodigd voor een diner in New York later deze maand. Volgens het ANP beschouwt zij de uitnodiging als een grote eer en is zij van plan de uitnodiging te aanvaarden.

Het weekblad Time brengt elk jaar een lijst van honderd personen uit de hele wereld die volgens de redactie grote invloed hebben op de loop van de actuele geschiedenis. Het gaat, zoals het blad zelf schrijft, om ‘oorlogszuchtigen en vredestichters, om dictators en democraten, terroristen en heiligen’. Niet hun carrière door de jaren heen telt, maar hun actuele invloed. Het blad zegt dat anders dan vorige jaren deze keer vooral mensen zijn gekozen met ‘morele invloed’.

De lijst is een bonte verzameling. President Bush en zijn minister van Buitenlandse Zaken Rice staan erop, want, aldus Time, ‘of je van ze houdt of niet, ze bepalen het gezicht van de wereld’. Andere namen zijn die van Michael Moore, kardinaal Ratzinger, Steve Jobs, oprichter van Apple, Dan Brown, auteur van de Da Vinci Code en rapper Jay-Z.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden