Hirsi Ali: blij met anonimiteit in VS

Voormalig Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali voelt zich goed in de Verenigde Staten en is blij dat er een einde is gekomen aan de ‘snelkookpan Holland’....

ANP

In een interview met het New York Magazine zegt Hirsi Ali dat zij bijna een half jaar na haar vertrek naar de VS nog steeds wordt beveiligd, maar dat zij nu veel meer ‘gewoon een individu in de smeltpot’ is.

Ze laat in het vraaggesprek weten het niet raar te vinden bij de conservatieve denktank in Washington te werken waar zij sinds haar vertrek uit Nederland aan is verbonden. ‘Niemand bij het American Enterprise Institute legt anderen zijn ideeën op’, aldus Hirsi Ali. ‘Wij botsen, maar daar gaat het in het Westen om, denk ik’.

Hirsi Ali zegt geen spijt te hebben van haar controversiële opmerkingen in Nederland, bijvoorbeeld over de profeet Mohammed als ‘tiran’ en ‘perverse man’. ‘Een discussie over de profeet is noodzakelijk voor de moslims om volledig te kunnen integreren in de moderne maatschappij’, aldus het voormalige Tweede Kamerlid.

Zij laat verder weten te werken aan een nieuw boek, dat 'Shortcuts to Enlightenment' gaat heten (Snelle weg naar de Verlichting). Het is een ‘filosofische roman’ die verhaalt hoe de profeet Mohammed ontwaakt in de openbare bibliotheek van New York en gesprekken voert met de filosofen Karl Popper (20e eeuw), Friedrich Hayek (20e eeuw) en John Stuart Mill (19e eeuw), alle drie felle verdedigers van de liberale democratie en de vrije marktwerking.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden