Hirsch Ballin wil overleg ‘racistische wet’

De Nederlandse minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin heeft maandag op Curaçao laten weten open te staan voor nadere gesprekken over de in Antilliaanse en Arubaanse ogen gewraakte passages van de nieuwe Wet Personenverkeer, waar hij aan werkt.

ANP

Dat is de belangrijkste uitkomst van het bezoek dat de politicus maandag bracht aan de Antilliaanse minister-president Emily de Jongh-Elhage. Ruim een week geleden deelde een oppositiebeweging op Curaçao nog stickers uit tegen de wet, met de tekst ‘Stop Dutch Apartheid’. De wrevel van de Antillen en Arubanen keert zich tegen bepalingen in de wet waarmee Antillianen en Arubanen kunnen worden teruggestuurd uit Nederland. Tegenstanders stellen dat daarmee ‘tweederangsburgers’ in het Koninkrijk worden gecreeërd.

Zowel de Eilandsraad van Curaçao als het Antilliaanse parlement, de Staten, heeft in de afgelopen weken unaniem moties tegen de concept-rijkswet aangenomen. Dinsdag bezoekt Hirsch Ballin Aruba, waar ook door de Staten een unanieme motie tegen de ‘racistische’ wet is aangenomen.

Hirsch Ballin betoogt dat de wet als doel heeft ‘bestaande belemmeringen weg te nemen voor Nederlanders van Europees-Nederlandse, Antilliaanse en Arubaanse komaf om binnen het Koninkrijk vrij te reizen’.

Niettemin heeft hij aangegeven met de vertegenwoordigers van de Nederlandse Antillen, Aruba, Curaçao en Sint Maarten nader te willen overleggen. Daarbij zal worden bekeken of ‘verbeteringen van de voorgestelde rijkswet Personenverkeer op die onderdelen zullen worden bezien’, aldus een gezamenlijke Antilliaanse-Nederlandse persverklaring.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden