Hirsch Ballin werkt aan wijkverbod lastpakken

Minister Hirsch Ballin van Justitie werkt aan een wettelijk wijkverbod zodat probleemjongeren straks ook bij kleine vergrijpen die niet tot een taak- of celstraf leiden, uit een buurt kunnen worden geweerd.

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

Hirsch Ballin maakte de nieuwe maatregel woensdag bekend in Gouda. Daar presenteerde hij de resultaten van de extra inzet van zes rechercheurs sinds Gouda afgelopen september het middelpunt werd van een felle discussie over jonge Marokkaanse amokmakers. Busbedrijf Connexxion weigerde toen nog langer in de Goudse wijk Oosterwei te rijden, door de talloze bedreigingen van Marokkaanse jongeren aan het adres van chauffeurs.

Op de plank
Met de hulp van de zes extra rechercheurs, geleend van de Koninklijke Marechaussee, zijn tweehonderd van de vijfhonderd zaken die nog op de plank lagen, weggewerkt. Volgens korpschef Jan Stikvoort heeft dat tot 180 extra aanhoudingen geleid. Het politiekorps Hollands-Midden kampt met een groot tekort aan personeel. Hirsch Ballin zegde toe dat de extra rechercheurs voorlopig nog wel even in Gouda kunnen blijven.

Hirsch Ballin heeft hoge verwachtingen van het wijkverbod waar hij aan werkt. ‘Winkeliers klagen dat het bij diefstal vaak om dezelfde personen gaat. Als we die voor enige maanden of een jaar de toegang tot een winkelcentrum ontzeggen, gebeurt dat niet meer. Een hele gerichte, effectieve aanpak.’ De relschoppers kunnen zo wel in de buurt blijven wonen, maar niet meer terecht op hun oude hangplekken. Duiken ze toch op in de buurt, dan pakt de politie ze onmiddellijk op. Een wijkverbod kan nu alleen worden opgelegd als voorwaarde bij een voorwaardelijke celstraf.

Hirsch Ballin gaat de komende week met de politie en het Openbaar Ministerie overleggen over uitwerking van het wetsvoorstel. Zijn woordvoerder kon nog niets zeggen over de termijn waarop de maatregel ingaat.

Gouda
De minister brengt woensdag een bezoek aan Gouda, waar vorig jaar in de wijk Oosterwei grote onrust ontstond door toedoen van probleemjongeren van Marokkaanse afkomst. Hirsch Ballin wil dat rechters een wijk- of locatieverbod als aparte straf kunnen opleggen om overlast van reljeugd effectief te bestraffen.

Een locatieverbod is vooral bedoeld voor jongeren die in de bewuste wijk zelf wonen en daardoor verbannen kunnen worden uit winkelcentra of andere vaste plaatsen waar ze bewoners of winkeliers het leven zuur maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden