Hirsch Ballin: Niet-geloven is ook een geloof

De PvdA wil eigenlijk af van verbod op godslastering, maar treft in minister Hirsch Ballin een slimme pleitbezorger.

Van onze verslaggever Ron Meerhof

Minister van Justitie Hirsch Ballin gaat onderzoeken of het verbod op godslastering kan worden uitgebreid naar andere levensbeschouwingen dan de christelijke, inclusief niet-gelovigen. Hij komt daarover in april met een brief.

De manoeuvre van Hirsch Ballin wordt gezien als een poging om afschaffing van het verbod te voorkomen. Tijdens een Kameroverleg donderdag verklaarde de PvdA voor afschaffing te zijn. Daarmee bestaat een ruime meerderheid om het verbod uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen.

De PvdA, zich goed bewust van de gevoeligheden van coalitiegenoten op dit punt, had haar voornemens al zo voorzichtig mogelijk geformuleerd door in het midden te laten wannéér het verbod zou moeten worden geschrapt. Het kabinet zelf mocht daarvoor het ‘eerstvolgende geschikte moment’ uitkiezen, aldus PvdA-Kamerlid Heerts.

Tijdens het overleg vielen SP, VVD, GroenLinks en D66 de PvdA daarop hard aan. ‘Dat is dus sint-juttemis’, aldus Halsema van GroenLinks. Van der Ham (D66) sprak van ‘een zoethoudertje voor de vrijzinnige vleugel van de PvdA’.

Hirsch Ballin verraste de partijen door enkele ideeën uit het overleg positief te bejegenen en aan elkaar te knopen. Zo maakte SP-Kamerlid De Wit de opmerking dat het gewraakte artikel eigenlijk alleen doelde op de christelijke god. In hetzelfde debat opperde GroenLinks dat aan een ander wetsartikel een passage kon worden toegevoegd waarmee expliciet ‘geloofsdwang’ strafbaar zou kunnen worden gesteld, inclusief intimidatie in geval van geloofsafval.

Daaruit destilleerde Hirsch Ballin dat hij beiden tegemoet zou kunnen komen door juist het artikel over godslastering uit te breiden met de door Halsema gevraagde toevoegingen en introductie van andere dan christelijke goden.

Cruciaal is of de PvdA de brief van Hirsch Ballin afwacht, dan wel doorzet met het idee voor de afschaffing van het verbod.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden