Hirsch Ballin maakt rapport vuurwerkramp openbaar

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft het rijksrechercherapport over de vuurwerkramp in Enschede openbaar gemaakt. De bewindsman bevestigt dit in een brief aan de Tweede Kamer....

ANP

De Twentsche Courant Tubantia heeft dit na jarenlang getouwtrek voor elkaar gekregen. De rechtbank in Almelo zou volgende week een definitief vonnis wijzen in een WOB-procedure (Wet Openbaarheid van Bestuur) die Tubantia voerde om het rapport in handen te krijgen. De minister heeft dat oordeel niet meer afgewacht.

Het rapport van de Rijksrecherche verwerpt de verdenking van het Bureau Interne Zaken van Gelderland-Midden dat er tijdens het politieonderzoek zou zijn gesjoemeld. ‘Uit het feitenonderzoek is niet gebleken dat tijdens het onderzoek naar de vuurwerkramp niet integer is gehandeld door medewerkers van het Tolteam en/of medewerkers van het Openbaar Ministerie’, stelt de Rijksrecherche vast. De dienst benadrukt ook dat er ‘geen enkele ondersteuning is gevonden’ voor het misleiden van de rechterlijke macht.

Wel is onzorgvuldig met bewijs in de zaak omgesprongen. Een politieverhoor dat een Enschedeër vrijpleitte van het gebruik van zijn mobiele telefoon in het getroffen gebied ten tijde van de ramp, werd bijvoorbeeld aanvankelijk niet opgenomen in het dossier. De man werd in eerste instantie veroordeeld wegens brandstichting, maar in hoger beroep vrijgesproken.

De Twentsche Courant Turbantia achtte openbaarmaking van het rapport uit 2004 van groot maatschappelijk belang. Het zou mogelijk bewijs bevatten dat het Tolteam, het politieteam dat de vuurwerkramp onderzocht, de rechtbank wilde misleiden. Zover gaat de Rijksrecherche niet.

Bij de vuurwerkramp in mei 2000 kwamen 23 mensen om het leven en raakten bijna duizend mensen gewond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden