'Hirsch Ballin betrokken bij vervolging Wilders'

AMSTERDAM - Demissionair CDA-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin is al in een vroeg stadium betrokken geweest bij de besluitvorming rond de vervolging van PVV-leider Geert Wilders.

Dat zou blijken uit interne e-mails die in handen zijn van De Telegraaf.

Volgens de krant mailden het parket-generaal, de hoogste landelijke afdeling van het Openbaar Ministerie, en het Openbaar Ministerie in Amsterdam elkaar over een stuk dat hoogleraar Rick Lawson van de Universiteit Leiden had geschreven. Dat stuk was bedoeld als advies over de kansen van vervolging van Wilders.

Lawson concludeerde dat vervolging van de PVV-voorman kans van slagen had, en na enthousiaste ontvangst van dat stuk is er overleg over geweest tussen de hoogste baas van het OM Harm Brouwer en minister Hirsch Ballin. Daarbij zouden de twee parketten Brouwer 'met man en macht zo veel mogelijk input geven voor dit gesprek. Alles is welkom.'

Hoewel Hirsch Ballin politiek gezien de baas is van het OM, is het gebruikelijk dat hij zich afzijdig houdt van eventuele beslissingen om iemand al dan niet te vervolgen, of op een andere manier politiek invloed uit te oefenen op beslissingen van het OM. Hirsch Ballin was en is binnen het CDA een van de grootste tegenstanders van samenwerking met de PVV van Wilders.

Verbaasd
Bram Moszkowicz, advocaat van Wilders in het proces tegen hem, reageert verbaasd in de krant. 'Hieruit blijkt niet alleen dat er op het hoogste ministeriële niveau over de mogelijke strafvervolging van mijn cliënt is gesproken, maar bovendien dat er sprake is geweest van inhoudelijk politieke betrokkenheid bij de beslissing om tot vervolging over te gaan.'

Volgens een woordvoerder van het OM is dat niet het geval, en is er niets vreemds aan het gesprek tussen Brouwer en Hirsch Ballin. Het Openbaar Ministerie wilde de minister alleen bijpraten over wat het van plan was, omdat hij zich daarvoor mogelijk zou moeten verantwoorden in de Tweede Kamer.

Bewust gepland

Moszkowicz zei zaterdag in Trouw te menen dat het feit dat Wilders nog voor de parlementsverkiezingen van 9 juni werd vervolgd, een bewust geplande actie is geweest. Aangestuurd vanuit de hoogste regionen van het Openbaar Ministerie. Hij zegt zich 'voor te kunnen stellen dat het gewenste effect daarvan zou zijn geweest dat Wilders bij de verkiezingen minder stemmen zou hebben gekregen. Als Wilders in die zin spreekt van een politiek proces, dan begrijp ik dat zeer goed.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden