Hippie-dorp bevecht massatoerisme

De Roemeense Zwarte Zee-kust is voor 97 procent communistisch beton, na 1989 op ordinaire wijze in de kapitalistische vaart der volkeren opgenomen....

Vama Veche: een klein dorpje dat als door een wonder in de communistische tijd een vrijstaat werd voor studenten, hippies, bohémiens, intellectuelen, kunstenaars, nudisten, new-age'ers, subversievelingen, pseudo-boeddhisten, gesjeesde monniken en nog veel meer categorieën die gewoon nergens anders passen.

Vama Veche is een Astérix-dorp aan de Zwarte Zee. Koppig weigerde het zich aan de mainstream aan te passen. Niet aan het communisme en niet aan de vrije markt.

Vama Veche is vanuit je tent op het strand de zon vanuit de Zwarte Zee zien opkomen. Vama Veche: hangmatten, wijnflessen, joints, Dostojevski en The Doors. Vama Veche: het geroezemoes van nachtenlange stranddiscussies begeleid door de klanken van verkeerd gestemde gitaren en het breken van de golven op het strand.

Vama Veche is tegelijkertijd non-conformisme en tolerantie. Iedereen is op zijn eigen manier 'anders'. Alle vormen van gekte zijn toegestaan. De autoriteiten tolereren deze gekte al ettelijke decennia. Niemand die anno 2003 - bijna veertien jaar na de val van het communisme - ineens problemen verwachtte.

De Vama-gangers raakten in mei gealarmeerd toen ze op het strand plotseling conventionele plastic stoelen aantroffen.

Toen ze hun tenten wilden gaan opzetten, kwamen ineens surveillerende agenten op hen af. Uniformen!? Die hadden zich in Vama Veche zelfs in de communistische tijd zelden of nooit vertoond. Het stuk strand waarop nog vrij gekampeerd mag worden, is met ingang van dit jaar bijna gehalveerd.

Eerst dachten de Vama-gangers dat de commerciële jongens die in het dorp pensions hebben geopend, voor de maatregelen verantwoordelijk waren. Maar naar het zich laat aanzien zijn die slechts een radertje in een complot van de autoriteiten, die grote toeristische plannen hebben met het dorp.

De vrijstaat moet voor een breed toerisme aantrekkelijk worden. Voor de komende jaren staat de bouw van nieuwe hotels en pensions op het programma. Ter voorbereiding van de 'normalisering' zijn nu alvast 'hygiënische maatregelen' genomen.

Om te redden wat er te redden valt, hebben honderden Vamagangers - onder wie een reeks westerlingen - zich verenigd in de actiegroep Safe Vama Veche en opgeroepen tot een 'algemene mobilisering'.

Vorig weekeinde werd op het strand het popfestival Stoofstock!!! gehouden. Meer dan vijftien coryfeeën uit de Roemeense alternatieve popscene traden gratis op om te protesteren tegen 'de schandalige normalisering'. Een Woodstock aan de Zwarte Zee, aldus de organisatoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden