Hiphopmagnaat Russell Simmons weg bij eigen bedrijven na beschuldigingen seksueel misbruik

Hiphopmagnaat Russell Simmons trekt zich terug uit zijn eigen bedrijven. Hij stapt op nadat actrice en scenarioschrijver Jemmy Lumet (dochter van de bekende regisseur Sidney Lumet) heeft gezegd dat Simmons haar in 1991 dwong tot seks.

Hiphopmagnaat Russell Simmons beschuldigd van seksueel misbruik. Foto epa

'Hoewel haar herinnering aan die avond heel anders is dan die van mij, is het me nu duidelijk dat haar gevoelens van angst en intimidatie echt zijn', aldus de 60-jarige Simmons in een verklaring aan Amerikaanse media.

Simmons zegt dat hij niet gewelddadig, maar wel gedachteloos en ongevoelig was. Hij zegt zich nu te richten op 'persoonlijke groei, spiritueel leren en bovenal luisteren'. Eerder deze week kwam naar buiten dat ook het voormalig Victoria's Secret-model Keri Claussen Khalighi begin jaren negentig door Simmons zou zijn misbruikt.

Volgens Khalighi zou ze zijn gedwongen om orale seks te hebben met Simmons, terwijl de eveneens in opspraak geraakte regisseur Brett Ratner toekeek. Het model, destijds 17 jaar oud, verklaarde dat Simmons haar daarna zonder toestemming penetreerde. In een verklaring ontkende Simmons de beschuldiging. 'Wat er gebeurde tussen mij en Keri was met haar volledige toestemming en deelneming.'

Simmons richtte in 1983 platenmaatschappij Def Jam op. Hij had veel bekende rappers onder zijn hoede, onder wie LL Cool J, Beastie Boys, Warren G, Public Enemy, Ja Rule, Ludacris en Kanye West. Daarnaast was hij betrokken bij de populaire hiphopgroep Run DMC van zijn broer Joseph Simmons, alias Run.

Simmons heeft ook productiemaatschappijen en kledingmerken opgezet. Zijn vermogen wordt geschat op ruim 300 miljoen dollar.

Meer over