Hiphop met een boodschap is moeilijk, maar cool

BIJLMER..

Van onze verslaggever

Accrorap geeft les in de Bijlmer, en warempel: na een uur hiphoppen de brugklassers van het Augustinus College al een heel eind weg. De zwarte twaalf- en dertienjarigen, maar ook het ene blonde meisje van klas EBD. Het rekken en strekken ter opwarming van het lichaam ging nog gepaard met gegiechel, de pasjes doen ze met ernstige concentratie. 'Go derrière', instrueert Kader Attou als ze hun tot een kurkentrekker vervormde lichamen op het ritme van de rap naar achteren moeten bewegen.

Compagnie Accrorap is een Franse groep van zes dansers, vier jongens en twee meisje, geboortig uit ouders van Madagascar, uit Italië, Algerije en van Corsica en de Franse Antillen. De groep gebruikt hiphop als basis voor hun choreografieën. Hiphop is muziek en danskunst van de straat. Uit de banlieues, de betonwijken aan de rand van de grote stad, zoals in Nederland de Bijlmer.

Gail Pilgrim van de Stichting Culture Coalition zag Accrorap in Frankrijk en haalde de groep naar Nederland. Voor een optreden in Utrecht en workshops deze week op twee Bijlmer scholen.

Het is de eerste publieke presentatie van Culture Coalition. De stichting (voorzitter is Ed. van Thijn) wil artistieke talenten van niet-Nederlandse herkomst bemoedigen en steunen op hun weg naar professionaliteit en de theaters. 'Speciaal de multiculturele Bijlmer houd ik in de gaten', zegt Pilgrim. In november wordt in Amsterdam een eerste Kickstart Next Generation Festival gehouden, en in 2000 een groots internationaal multicultureel festival van jonge talenten.

'Kijken en zelf doen', dat is volgens docent M. Velu van het Augustinus College het credo van waaruit zijn school de culturele projecten samenstelt met hulp van Kunstweb, de Amsterdamse stichting voor kunsteducatie voor kinderen van 4 tot 14 jaar. Voor de acht brugklassen zijn dat dans en later dit jaar film, waarbij de leerlingen ook zelf de video ter hand nemen.

Accrorap liet voorafgaand aan de klassikale workshops een deel van Kelkemo zien, een voorstelling met een choreografie die gebaseerd was op een paar woorden, uit Bosnië: conflict, verschil, oorlog, gerechtigheid, immigratie, verplaatsing. De combinatie van hiphop, ballet, acrobatiek, en vooral wat het moest beduiden, ging sommige leerlingen boven de pet. Maar cool vonden ze het allemaal wel.

De volgende dagen kreeg iedere klas een eigen Accrorapper, en gingen ze het zelf doen. Honderd om één dat de workshops minstens één groepje uit de brugklassen geboren doen worden dat straks een enerverende hiphop danst op de vermaarde Open Podium-dag van het Augustinus College in februari.

Zoals The Force dat kan, een rap-groep die ook zijn ontstaan vond op het Bijlmer Augustinus. Gail Pilgrim van Culture Coalition heeft ook een workshop voor The Force geregeld met de multiculturele Fransen van Accrorap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden