Hiphop meets koloniale geschiedenis

Omslag

Het omslag van Roofstaa Beeld .

Het idee was van Kees de Koning van hiphoplabel Top Notch. Die had met bewondering Ewald Vanvugts Roofgoed en Zwartboek van Nederland overzee gelezen en stelde de schrijver voor de beide dossiers over ons gewelddadige koloniale verleden te bewerken tot een verkorte, toegankelijke editie voor het Top Notch-publiek.


Vanvugt was gestreeld door het aanbod, maar voelde er toch weinig voor: 'Ik vond het niet aardig om nee te zeggen, maar ik wilde het liever groter maken. Daarop sprak Kees de gevleugelde woorden: doe het dan maar precies zoals jij het wilt.'

Beeld .

Ewald Vanvugt: Roofstaat
Omslag Jay Sunsmith
Nijgh & Van Ditmar/ Top Notch; 4de druk €39,99.

Het resultaat, het bijna 900 pagina's dikke Roofstaat, verscheen eind vorig jaar bij Nijgh & Van Ditmar en beleeft deze maand zijn vierde druk; een succes dat ook op conto komt van het grappig-grimmige omslag van Jay Sunsmith, bekend van spraakmakende cd-ontwerpen voor Top Notch-artiesten als Typhoon, DuvelDuvel, Lil' Kleine en Lucky Fonz III. 'Die zee vol schedels, de kartelrand die het iets officieels geeft - het is cartoonesk en confronterend, ik ben er blij mee', zegt Vanvugt.

De term 'roofstaat', ontleend aan het laatste hoofdstuk van Multatuli's Max Havelaar ('Er ligt een roofstaat aan de zee, tusschen Oostfriesland en de Schelde!') komt vaker van pas. De Amsterdamse kunstenaar Tjebbe van Tijen, die in eerdere projecten samenwerkte met Vanvugt, gebruikte het woord in 2015 in een visueel verwant affiche. Daarin stelt Van Tijen 'de vuile leugenachtigheid' aan de kaak waarmee Sail Amsterdam volgens hem de maritieme geschiedenis van Nederland representeert.

Is hier sprake van gedeelde inspiratie? 'Jawel', zegt Van Tijen, 'wij kennen onze klassiekers.'

Een affiche van Tjebbe van Tijen (als protest tegen Sail Amsterdam) Beeld .Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.