Proeverij Wijn

Hip is muscadet niet meer, maar wat kan ons dat schelen, de wijn is nog steeds prima te genieten

Trends zijn onvoorspelbaar en vaak volslagen irrationeel. Zo lijkt muscadet, de koele oesterwijn van de monding van de Loire, aan populariteit te verliezen. Goed, dat kunnen we begrijpen, zeker na onze proeverij: zelfs de duurste versies zijn altijd op het schrale af, lean and mean, quasi-zilte druivenwaters die perfect smaken bij een plateau fruits de mer en verse liefde, maar toch goedbeschouwd weinig om het lijf hebben.

Muscadet was ooit hip vanwege, vanwege, ja waarom eigenlijk? Omdat de Fransen het goede voorbeeld gaven en wij volgden. Voor de ware francofielen waren er drie typen wijn ideaal bij oesters en andere schelpen: champagne, chablis en – als die eerste twee te duur waren – muscadet. Dat was en is een bescheiden witte, gemaakt van de melon de bourgogne-druif.

Met muskaat heeft hij trouwens niets te maken en dat merk je: muscadet is geurarm. De wijn­makers wringen er echter uit wat er uit te wringen valt door hem een poos op zijn eigen droesem, in het Frans de lie, te laten rijpen. Dat levert een extra geurlaagje op van brioche en soms wat boterigs, dat in de verte iets van houtrijping suggereert. Nagenoeg alles wat er bij ons te krijgen is komt uit het belangrijkste van de drie deelgebieden, Sèvre et Maine, en heet dan Muscadet de Sèvre et Maine sur lie. Belangrijk kenmerk is het bescheiden alcoholgehalte: geen wijn had meer dan de maximaal toegestane 12 procent. Dat klinkt voor sommigen aantrekkelijk, het draagt echter bij aan de zeer frisse, soms uitgesproken zure smaak en het zwakke aroma – alcohol is een geurdrager en geeft zachtheid.

Hier volgen de toppers van onze proeverij, maar wel met een kanttekening: zelf zouden we die van meer dan 10 euro niet snel aanschaffen. Voor dat geld zijn er aantrekkelijker, sprekender ­wijnen te koop.

Atypisch

Een nogal atypische muscadet aangezien hij naar fruit ruikt, iets van ananas zelfs. Niet kenmerkend dus, maar wellicht juist daarom gewoon een prettig glas.

Château de la Vrillère 2017, Muscadet de Sèvre et Maine sur lie. DirckIII, € 5,99.

Traditioneel

Kijk, daar komt het effect van de rijping op de lie goed naar voren: dat diepere laagje, boterig, een fijn bittertje toe. Een betere muscadet van de traditionele school. 
Domaine de la Grange 2017, Muscadet de Sèvre et Maine sur lie. Lesgenereux.nl, € 9,50.

Bij mosselen

Een klassieke, maar bescheiden muscadet, weinig geur, uitgesproken zuur, stenig, bij naturel gekookte mosselen ideaal. 
Château de la Botinière 2017, Muscadet de Sèvre et Maine sur lie. Jumbo, € 5,99

Heel erg droog

Afgetraind als een Griekse atleet, flink geur, kiezenrammelend droog, veel effect van rijping op de lie.
Langlois Château 2017, Muscadet de Sèvre et Maine sur lie, Wijnkring, € 12,95.

Aromatisch

Twee biologische wijnen van hetzelfde huis. De Froggy heeft een hip etiket en een voor een muscadet opvallende concentratie. We ruiken lie, wat brood en citrus. De L d’Or 2016 is de overtreffende trap en laat zien dat de betere muscadet niet snel opgedronken hoeft te worden. Flink wat aroma - voor muscadet dan - en een zekere fruitigheid. Orenkrullend zuu... eh, fris.

Froggy Wine 2017, Domaine Pierre Luneau-Papin, Muscadet de Sèvre et Maine sur lie. Okhuysen.nl, €12,90.

L d’Or Granité 2016, Domaine Pierre Luneau-Papin, Muscadet de Sèvre et Maine sur lie. Okhuysen.nl, €18,20

Froggy Wine 2017 Beeld .

Met assistentie van Thomas Oak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden