Hints als toppunt van tv-cultuur is een teken van ernstige verloedering

 

Afgelopen vrijdag bekeek ik voor het eerst, en waarschijnlijk voor het laatst, Alles mag op vrijdag, een RTL-programma dat is samen te vatten als: Hints voor ab-so-lu-te beginners. Je hoeft bij Alles mag op vrijdag bijvoorbeeld niet hele film- of boektitels uit te beelden aan je mede-Bekende Nederlanders, maar gewoon: een woord. Bijvoorbeeld: 'hobbelen'. Of: 'hijgen'. Ik geloof dat mensen in veel RTL-programma's de grote verloedering zien; ik niet zo. Maar ik vind het wel erg op vrijdagavond een volwassene tegenover twee andere volwassenen het woord 'hijgen' te zien uitbeelden. Dat je tegen je tv zit te schreeuwen: 'Doe toch op zijn minst even de moeite om Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit te mimen, mensen!'

Dat je Hints als toppunt van tv-cultuur gaat zien, is een teken van zeer ernstige verloedering.

Het programma wordt gepresenteerd door Jandino Asporaat, en de teamleiders zijn Gerard Joling en Gordon, of zoals De Telegraaf ze laatst noemde 'de valse zusters'.

Gordon presenteert zelf ook weer een talkshow, Goor draait door, waarvoor tussen het programma door, en erín (klein Gordonnetje rechtsboven in beeld) alsmaar promo's verschenen, én hij zou aanschuiven bij de tafel van Tan, waardoor we ook nog vooruitblikken kregen op wat Goor daar zou gaan vertellen.

Vierdubbele Gordon dus, op een avond.

En net als je denkt dat je al veel te veel weet van deze valse gezuster, leer je op een onvermoed moment, namelijk tijdens Alles mag op vrijdag, ineens iets nieuws over Gordon.

Nee: twéé nieuwe dingen.

Ten eerste: Gordon kan goed tekenen. In de show moet je dingen tekenen, zoals een huisje, een lantaarnpaal of een boerderij - mijn kinderen zitten in groep 1 en 2, die komen met complexere werken thuis. Maar Gordon kan tekenen op een manier dat je denkt: wow, leuk perspectief. En: mooie klare lijn. Jandino merkte het ook op, en zei: 'Waarom zou je nog tv maken?'

Die vraag stelt iedereen zich wel eens, maar goed.

En dan het andere nieuwe aan Goor. In AMOV moeten de beroemdheden samen een scène improviseren en dat doen ze op een schuin oplopende vloer om nog een kleine dosis humor aan hun toneelstukjes toe te voegen. Kasten verschuiven, mensen glijden uit: dat is leuk.

In een van deze 'schuine scènes', zoals het onderdeel heet, speelde Gordon de rol van Franse wijnboer.

Hij kwam op met een trui met Bretonse streep, blauwe overall en rode alpinopet. En dat staat Gordon dus heel goed. Het is gewoon zijn look. Dat zag je onmiddellijk.

Alles heeft Gordon in zijn leven geprobeerd, van glitters tot Matthijs van Nieuwkerk-pakken tot, welnu, glitters. Maar hij zou zijn bon vivant-heid moeten omarmen en voortaan als subtiele Fransman door het leven moeten gaan.

Dan volgt de rest vanzelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden