Hincapie banddikte rapper dan Van Bon

De fraaie wieleruitdrukking 'met een banddikte verschil' zal Nederlandse wieleroren inmiddels pijnlijk in de oren klinken. Voor de tweede keer in vier dagen kwam een Nederlandse band een klein beetje lucht te kort in de finale van een belangrijke wedstrijd....

Van onze verslaggever Bart Jungmann

Zondag drukte Erik Dekker zijn wiel net iets te laat over de eindstreep van de Ronde van Vlaanderen, en won de Italiaan Bortolami, gisteren overkwam dat zijn vroegere ploeggenoot Leon van Bon. De Amerikaan George Hincapie was in Gent-Wevelgem een fractie sneller dan Van Bon.

Uit teleurstelling verkocht hij zijn stuur een oplawaai, maar daarmee was de woede ook meteen gekoeld. Nadat het jaar zoveel ongemak had gebracht, was dit eigenlijk een meevaller.

Van Bon viel in Parijs-Nice en was naar eigen zeggen al tweemaal ziek. In dat licht was de tweede plaats in de Vanackerestraat van Wevelgem bijna een opsteker. Zeker als je bedenkt dat Leon van Bon hier een paar jaar geleden in volle vaart op een shovel knalde.

In tegenstelling tot Erik Dekker kon Van Bon zichzelf ook weinig verwijten. 'Ik heb een beetje gegokt en op zich pakte dat ook goed uit. Natuurlijk is het jammer dat ik geklopt ben, maar op de overwinning van Hincapie valt niets af te dingen. Hij heeft het werk zeker niet geschuwd.'

De 63ste Gent-Wevelgem was een wedstrijd voor sprinters, misschien nog wel meer dan gedacht. De grote favoriet Mario Cipollini had zich weliswaar op het laatste moment wegens ziekte teruggetrokken, maar alle andere snelle jongens kwamen elkaar tegen in een kopgroep die na de eerste passage van de Kemmelberg werd gevormd.

Uit de categorie supersnel waren Zabel en Vainsteins present. Daarnaast was er nog een heel rijtje rappe mannen: Van Bon, Hincapie, Wesemann, Balducci en Eeckhout. Die kopgroep van veertien man vormde bovendien een aardige afspiegeling van de ploegen die aan de start waren verschenen.

Alleen Rabo, tot dan toe een actieve deelnemer aan de koers, ontbrak. Maar met de afzeggingen van Dekker, De Jongh en Markus Zberg kon van het groepje verse profs niet worden verwacht dat die fout nog werd rechtgezet: de winnaar zou een van die veertien worden.

Door een demarrage van Nico Mattan, negentien kilometer voor het einde, werd die verhouding één op vijf, waarbij Telekom zijn kaarten op Steffen Wesemann bleek te zetten. Dat verbaasde Van Bon niet. 'Zabel was niet optimaal vandaag.'

De Letse kampioen Piziks probeerde in de laatste honderden meters nog een eindsprint te ontlopen. Maar Wesemann verijdelde dat en vergooide daarmee zijn winstkansen, zodat Hincapie en Van Bon mochten uitmaken wie het laatst zou lachen. Dat werd George Hincapie, al duurde het tot de uitslag van de fotofinish voordat hij het aandurfde.

Voor de 27-jarige George Hincapie, wiens contract bij US Postal dit seizoen eindigt, had deze zege ook niet eerder kunnen komen. Hij zit er al zolang dicht tegenaan dat de ploegleiding een beetje ongeduldig werd. 'Riskeer eens wat', had ploegleider Dirk Demol vanmorgen nog gezegd voor de start in Gent en dat deed hij in de 215 kilometer tot Wevelgem.

Het geeft hoop voor Parijs-Roubaix, de kasseienklassieker waarop Hincapie al zolang zijn zinnen heeft gezet. 'Ik weet nog goed de eerste keer in 1994. Het was vreselijk koud. Maar veertig renners kwamen aan in Roubaix. Ik was 31ste en Tsjmil eerste. Ik heb toen bij mezelf gedacht: hier wil ik ook een keer winnen.'

Ook Leon van Bon dicht zichzelf komende zondag kansen toe na zijn succesvolle exercitie gisteren. 'In de Ronde van Vlaanderen was ik na 220 kilometer op. Nu moet ik langer mee kunnen.'

Overigens: in die beruchte editie van 1994 arriveerde Leon van Bon ver buiten tijd op de wielerbaan van Roubaix.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden