Hilversumse statistiek

Er zijn kleine leugens, grote E leugens en statistieken. Aan deze sardonische trits (afkomstig van een statisticus, als ik me niet vergis) moest ik denken toen ik onlangs in VARA TV Magazine een artikel las waarin stond vermeld dat door de publieke omroep nauwkeurige statistieken worden bijgehouden van tvrecensies en...

Zo zouden in het jaar 2002 de artikelen en recensies in de Volkskrant en NRC Handelsblad voor respectievelijk 73 en 63 procent negatief tot zeer negatief zijn geweest. In deze rubriek zou de publieke omroep slechts twee keer lof hebben geoogst. De recensent van NRC Handelsblad zou zelfs een nul hebben gescoord in de categorieën positief en zeer positief.

Curieus genoeg beschikte de schrijver van het artikel in de VARA-gids zelf niet over de gegevens. Maar de afdeling documentatie van de publieke omroep stuurde me desgevraagd een tabel waarin de oordelen van recensenten en columnisten waren gecategoriseerd en opgeteld. De cijfers bleken slechts betrekking te hebben op de tweede helft van 2002, maar ook van die halfjaarstelling kon ik me niet voorstellen dat de uitkomsten klopten.

Dus heb ik de proef op de som genomen en mijn eigen recensies van één maand (november 2002) nog eens nagelezen. Alleen al in die ene maand telde ik vier stukjes met een uitgesproken positief oordeel over een programma van de publieke omroep. Een aantal andere recensies bevatte zowel kritische als waarderende woorden en zou dus bij een inhoudsanalyse per saldo als neutraal moeten worden aangemerkt. Maar voor de categorie neutraal hadden de Hilversumse tekstvorsers niets kunnen ontdekken in deze rubriek.

Nu zijn er drie mogelijkheden. Eén: men kan niet lezen. Twee: men kan niet tellen. Of drie: er is alleen gelet op standpunten over het bestel als geheel. Maar in dat geval deugt de hele statistische exercitie natuurlijk niet. Want recensenten schrijven bij uitstek over aanbod en inhoud van programma's. En je zou mogen verwachten dat de publieke omroep zijn reputatie niet zozeer wil ontlenen aan het krakkemikkige bestel, alswel aan de programma's.

Rest nog een probleempje: dit stukje dreigt ook alweer in de statistieken terecht te komen als een negatieve uiting. Maar wellicht kan ik dat verijdelen door de programmering van gisteren pontificaal te prijzen. Attente Wilnis-reportage van Netwerk op Nederland 1. Het portret van Ruud van Nistelrooij in Sportpaleis De Jong (Nederland 3) bleek ook in herhaling de moeite waard. En op Nederland 2 was Lingo weer reuze gezellig.

Goed werk, publieke omroep!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden