Hilversums gezin afgereisd naar kalifaat

Een Hilversums gezin is afgereisd naar Syrië om zich te vestigen in het kalifaat van IS. Dat schrijft burgemeester Pieter Broertjes vandaag aan de Hilversumse gemeenteraad.

redactie
Een Moskee in Huizen. In die plaats werden in het laatste weekeinde van augustus twee gezinnen opgepakt, omdat zij van plan zouden zijn af te reizen naar Syrië. De kinderen werden toen in pleeggezinnen geplaatst. Beeld anp
Een Moskee in Huizen. In die plaats werden in het laatste weekeinde van augustus twee gezinnen opgepakt, omdat zij van plan zouden zijn af te reizen naar Syrië. De kinderen werden toen in pleeggezinnen geplaatst.Beeld anp

Het gezin bestaat uit een echtpaar en vier kinderen. Inlichtingendienst AIVD heeft Broertjes hierover begin september geïnformeerd. Van de kinderen zijn er 'meerdere' leerplichtig. De schoolleiding is op de hoogte gebracht.

Omdat de mensen al waren vertrokken voordat er iemand kon ingrijpen, zegt Broertjes tijd te hebben gehad om zorgvuldig informatie te kunnen uitwisselen met het Openbaar Ministerie, de politie, de Raad van Kinderbescherming en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

'Dat is de reden waarom ik nu met dit bericht naar buiten treed. Het is niet aan de gemeente nader in te gaan op de persoonlijke informatie over dit gezin', zei Broertjes tegen de Gooi- en Eemlander.

De gemeente zag de radicalisering van de twee ouders niet aankomen ondanks een integraal beleid sinds 2007 om dit soort situaties te voorkomen. Broertjes heeft de indruk dat de mensen ook bij de AIVD niet direct in beeld waren.

'Moeilijke beslissing'
Of er meer mensen in zijn gemeente zijn die plannen kunnen hebben om zich bij IS te gaan voegen, is Broertjes niet bekend. Er staat volgens hem 'zeker niet' een maatregel op stapel om het paspoort van iemand vervallen te laten verklaren, zoals eind augustus in Huizen gebeurde bij twee gezinnen die naar Syrië zouden hebben willen vertrekken.

Voor alle in Huizen opgepakte 'jihadgangers' is ondertussen tot vrijlating besloten, omdat er volgens de rechtbank geen reden was om aan te nemen dat ze naar Syrië wilden afreizen. Vandaag wordt de laatste van hen uit voorarrest vrijgelaten. Ook de kinderen van de twee gezinnen, die na de aanhouding door de kinderbescherming uit huis waren geplaatst, zijn ondertussen weer thuis.

Volgens Broertjes was het een 'heel erg moeilijke' beslissing van de burgemeester van Huizen om destijds de paspoorten van de potentiële jihadgangers af te nemen. 'Je moet heel snel een beslissing nemen met de zeer beperkte informatie die je van de AIVD krijgt'.

Hilversum investeert volgens Broertjes structureel in het onderhouden van het 'maatschappelijk netwerk van sleutelpersonen' om radicalisering aan te pakken. Er wordt overlegd met vertegenwoordigers van moskeeën en met diverse overheidsinstanties.

Pieter Broertjes. Beeld ANP
Pieter Broertjes.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden