Column

Hilversum zorgt toch nog voor een witte kerst

De eerste keer dat ik het filmpje keek was het me niet eens opgevallen, maar dat komt omdat ik er zelf ook een ben: een witte man. Gelukkig attendeert het internet je overal op: de kerstpromo van de NPO is hartverwarmend, gezellig, swingend, maar bovenal zo wit als printpapier.

Eén voor één komen ze voorbij, de gezichten van de publieke omroep. Matthijs van Nieuwkerk, Yvon Jaspers, Paul de Leeuw, Martine Bijl, Claudia de Breij, André van Duin, Ivo Niehe en boer Geert. Na een minuut en zes seconden heb je geen enkel donker gezicht gezien. Of nou ja, twee hoofddoekjes in het publiek. En natuurlijk de Surinaamse Farida uit Heel Holland Bakt, maar ja: die werd op de rug gefilmd.

'Kerst vieren we samen', heet dat dan - inderdaad, samen met de mensen die er volgens de NPO toe doen: witte Nederlanders van boven de 55, precies de gemiddelde kijker.

Na een opiniestuk in NRC en wat ophefgevoelige tweets werd de roomblanke NPO-promo natuurlijk een dingetje. En hoppa, weg was het filmpje van YouTube - het recht om vergeten te worden, heet dat toch? Kennelijk niet zo'n verstandig idee, want even later was de video weer te zien.

Het eerste wat me te binnenschoot: jammer dat Lucky TV winterstop heeft. Het tweede: hoe zit dat eigenlijk met de andere zenders?

RTL heeft elk jaar een kerstpakkettenactie, ze geven deze kerst 25 duizend dozen weg. Vanwege de grote nieuwswaardigheid pakte Albert Verlinde het pakket onlangs uit in RTL Boulevard: Hero appelsap, Tony's chocola, Max Havelaar fairtrade-koffie en nog tig producten met een merknaam. Met de complimenten van Unilever.

In het bijbehorende promofilmpje, zegt Verlinde: 'Het lijkt wel een sprookje.' En dat is het ook: Peter van der Vorst, Daphne Deckers, Winston Gerschtanowitz, Maik de Boer, John van den Heuvel, Jamai Loman, Jan Kooijman en Fiona Hering allemaal in één enorme stretched jeep-limousine. Een witte! Het zal geen toeval zijn.

Sterker, de enige donkere persoon die met de pakketten te maken kreeg, was de vrouw die vorige week de deur opendeed voor John van den Heuvel in een kersttrui en dacht dat hij Gaston was. 'Postcodeloterij?', vroeg de vrouw die bijna flauwviel van het vooruitzicht miljonair te zijn. Nee, lachte Van den Heuvel. Kan ik u blij maken met een kerstpakket?

Zaterdag was de vrouw te zien op NPO 1 in De Kwis, waar ze Gaston alsnog mocht ontmoeten. En een fiets kreeg. Met beide was ze dolblij. Sportief, vond ik.

En SBS 6 dan, doen die wel iets om de grofweg 2 miljoen niet-westerse allochtonen, om even een onmenselijk technische term te gebruiken, te vertegenwoordigen? Het korte antwoord: nee. Het lange: Jochem van Gelder en Toine van Peperstraten zitten op een bankje als Jeroen van der Boom langsloopt en een slee met daarop drie kopjes warme chocolademelk voortrekt.

En zo werd het, tegen alle verwachtingen in, toch nog een witte kerst dit jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden