HILVERSUM OP DE GRENS TUSSEN DORP EN STAD

Oude foto's van steden of dorpen oefenen een speciale aantrekkingskracht uit. Ze ademen niet alleen vaak een nostalgische sfeer vanwege de voorbije entourage en aankleding, maar geven tegelijk ook een werkelijkheidsgetrouw beeld van wat eens is geweest....

In Hilversum - Verdwenen dorpsbeelden zijn foto's bijeengebracht die in de eerste decennia van deze eeuw werden gemaakt door Pieter Jan Siewers (1873-1935), die jarenlang een fotozaak dreef aan de Kerkstraat ('Bij aankoop van toestel gratis onderricht'). Het boek werd samengesteld nadat eind 1993 na de dood van zijn zoon Co zo'n vijftienhonderd, vakkundig gerubriceerde glasplaten te voorschijn waren gekomen.

Siewers' foto's laten Hilversum zien op de grens tussen dorp en stad. De hele aanblik is nog grotendeels die van een boerendorp, maar hier en daar duiken tekenen op van een naderend stadsleven. De zendmast met daarop in grote letters 'RADIO' van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (het begin van Hilversum als omroepstad) en de fraaie serie antieke automobielen vormen daarvan de duidelijkste voorbeelden, maar ook het bezoek van koningin Wilhelmina in gezelschap van de Zuidafrikaanse president Paul Kruger (in 1901) en de bouw van het raadhuis van Dudok dragen bij aan de stedelijke allure.

Siewers had een duidelijke voorliefde voor dorpsgezichten. De meeste opnamen, die vaak nauwelijks het niveau van een ansichtkaart ontstijgen, tonen de gebouwde omgeving met zo nu en dan - en dan meestal nog vanuit een ver perspectief - wat mensen. Slechts één foto toont een begin van een sociaal portret, maar dat is dan ook een mooi exempel: een foto van Philippus Voorhaar, 'beter bekend als Flip de Porder of Rooie Flip', gestoken in een stevige jas, schipperspet op, vlasbaardje, en de pordersstok stevig in de hand.

Han van Gessel

Eddie de Paepe, met medewerking van Stella Leenders: Hilversum - Verdwenen dorpsbeelden - De collectie-Siewers.

Schuyt & Co.; ¿ 39,50.

ISBN 90 6097 374 7.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden