Hilversum nog weinig uitgesproken

Wilco Dekker

AMSTERDAM - De actualiteitenvoorziening van de Publieke Omroep is nog steeds vooral 'kluitjesvoetbal rond de middenstip '. De rubrieken zijn weinig onderscheidend, ondanks de komst van de nieuwe omroepen PowNed en WNL.


Dat stelt de Nederlandse Nieuwsmonitor, een onafhankelijk wetenschappelijk instituut dat geregeld media analyseert. Het instituut onderzocht ruim vierhonderd uitzendingen tussen september en december vorig jaar van zeven actualiteitenrubrieken: Ochtendspits, EénVandaag, Nieuwsuur, PowNews en Uitgesproken, dat afwisselend wordt gemaakt door de omroepen VARA, EO en WNL.


De actualiteitenrubrieken gingen vorig jaar op de schop na jarenlange klachten dat Hilversum te links was. Rechtse thema's zouden onvoldoende aan bod komen. WNL is de door De Telegraaf begonnen omroep, die ook Ochtendspits maakt. PowNews is van PowNed, voortgekomen uit weblog GeenStijl. Nieuwsuur is de voortzetting van NOVA, zonder de VARA.


Volgens het onderzoek maken de nieuwe rubrieken nog geen duidelijke eigen keuzes en wordt vaak de algemene agenda gevolgd, vooral bij grote gebeurtenissen. Criminaliteit en veiligheid is het belangrijkste thema, voor economie en werkgelegenheid en verkeer en milieu.


Uitgesproken EO maakt de meest onderscheidende keuzes, gevolgd door de collega's van WNL en door PowNews. Ochtendspits en Uitgesproken VARA hebben minder smoel. Dat geldt ook voor Nieuwsuur, maar dat wordt juist geacht neutraal te berichten.


Ook de politieke profilering van de rubrieken komt nog niet erg uit de verf. Uitgesproken VARA zit weliswaar links van het midden en de EO rechts, maar de verschillen zijn klein. Dat geldt ook voor het onderscheid progressief-conservatief. EénVandaag en Uitgesproken EO zijn het meest conservatief, Uitgesproken WNL komt verrassend uit de bus als het meest progressief. Deze rubriek verving eind vorig jaar hoofdredacteur Michiel Bicker Caarten. Joost Eerdmans (ex-LPF) werd presentator.


'De flanken zijn niet bezet, men speelt kluitjesvoetbal op de vierkante meter', oordelen de onderzoekers over de relatief kleine verschillen in profiel. Dat is opvallend, omdat een van de doelen van nieuwe opzet was omroepen meer smoel te geven via hun actualiteitenrubrieken.


Ook de aanpak vertoont overeenkomsten. Volgens de studie is er wel een grote variëteit aan onderwerpen en bronnen, maar is die mix zelf bij alle rubrieken ongeveer hetzelfde. De Nieuwsmonitor keek ook naar de politieke achtergrond. EénVandaag en Uitgesproken EO laten CDA-bronnen het meest aan het woord. De VVD gaat aan kop bij Ochtendspits, de PvdA bij Uitgesproken WNL en Uitgesproken VARA. De PVV kwam het meest aan bod bij PowNews, maar dan vooral door pijnlijke onthullingen over hun Kamerleden.


De onderzoekers relativeren de politieke kleur ook. Die hoeft volgens hen niks te zeggen over de voorkeur van een rubriek. In de onderzoeksperiode ging het nieuws verder vooral over het gedoogkabinet van VVD, CDA en PVV.


De onderzoekers kunnen niet zeggen of Hilversum links was en rechtser is geworden, omdat er geen vergelijkbaar onderzoek is van voor de ingrepen. Maar van een linkse - of rechtse - 'kerk' in Hilversum is geen sprake, stelt het instituut.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden