Hillens nederigheid

Minister Hillen toonde de nodige nederigheid in het debat over Sirte. Maar zijn politieke toestand blijft precair.

MARTIN SOMMER

Twee vragen moest het Kamerdebat over Sirte beantwoorden. Was het achteraf een goed besluit om te proberen de werknemer van Royal Haskoning van het strand te plukken? En kan minister Hillen (Defensie), die al weken onder vuur ligt, nu met opgeheven hoofd verder?

Dat er fouten zijn gemaakt bij de evacuatie werd van meet af aan door niemand betwist. Dat was ook nogal wiedes, aangezien de betrokkenen werden ingerekend door de Libiërs. De ministers Hillen en Rosenthal gingen dinsdagavond kniediep door het stof, en ook premier Rutte erkende dat de afstemming met de betrokken ministers voortaan beter moet.

Scherp werd de toon pas op het eind, toen Rutte weigerde te erkennen dat het evacuatiebesluit op deze manier niet had mogen worden genomen. Dat zal wel een lastige en tamelijk theoretische kwestie blijven. Ook na het debat is niet zeker dat de werknemer van Haskoning zo veel gevaar liep dat hij op stel en sprong weg moest. Daar staat tegenover dat het nauwelijks denkbaar is dat een dringend verzoek om evacuatie in een situatie als in Libië zou worden afgewezen. Knullige fouten ja, maar de operatie blijft alleszins verdedigbaar.

Hillen zelf sprong over zijn eigen schaduw en betuigde 'diepe spijt' over de mislukking. Dat was hard nodig, aangezien het blazoen van de minister intussen danig is bekrast. In eerste aanleg leverde hij over de evacuatie bij Sirte onvoldoende informatie. Dat was drie weken geleden ook al gebeurd, toen bleek dat de Kamer niet alles wist over fraude en andere misstanden bij Defensie.

De nieuwe nederigheid van minister Hillen beviel de Kamer dinsdagavond opperbest. Die welwillendheid heeft de minister meer dan nodig - met in het vooruitzicht een enorm pakket bezuinigingen en twee ingewikkelde missies, in Kunduz en in Libië. Hillens politieke toestand blijft precair.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden