Hillen overleeft motie van wantrouwen

DEN HAAG - Een motie van wantrouwen tegen minister Hillen van Defensie heeft donderdag alleen steun gekregen van de SP en de Partij voor de Dieren (PvdD). Daarom ziet Hillen geen vertrouwensbreuk met de Tweede Kamer. Zijn handelwijze inzake de misstanden bij de marine in Den Helder stond ter discussie.


'Een overgrote meerderheid heeft de motie verworpen, we hebben toch een werkbare relatie', aldus Hillen donderdagmiddag na de stemming. Eerder op de dag zei de bewindsman dat hij hoopte dat het parlement hem niet zou afrekenen op beeldvorming, maar op inhoud.


De Kamer stoorde zich de afgelopen week in diverse debatten aan de toon van Hillen, die volhield de Kamer zo goed als mogelijk te hebben geïnformeerd over de diefstal, zelfverrijking, intimidatie en onderling wantrouwen bij de Defensie Materieel Organisatie (DMO).


Begin februari meldde Hillen de Kamer naar aanleiding van misstanden op de Haagse Frederikskazerne dat hem geen verdere incidenten bekend waren. Kort daarna onthulde de Volkskrant dat het mis was in Den Helder.


Tijdens een spoeddebat zei SP-Kamerlid Van Dijk dat Hillen de Kamer verkeerd had geïnformeerd. Zijn hoogste ambtenaren hadden hem niet verteld dat er iets aan de hand was.


Nadien had de secretaris-generaal gezegd dat de informatie bij hem was 'weggezakt'. Van Dijk: 'Als dat waar is, schort het aan de politieke antenne van de hoogste ambtenaren van de minister. De minister weigert echter zijn ambtenaren te vervangen.' Derhalve zou hij volgens de SP het veld moeten ruimen, ook omdat Hillen niet erkent dat er iets is misgegaan.


Wat GroenLinks betreft staat Hillen onder scherp toezicht. De partij steunde de SP-motie niet. Arjen el Fassed: 'Hillen moet ophouden met het afschuiven van verantwoordelijkheden, het bagatelliseren van de misstanden tot incidenten en het negeren van een cultuurprobleem.' Volgens GroenLinks moet Hillen laten zien dat hij de doofpotcultuur te lijf gaat. D66 stelde Hillen al eerder onder curatele.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden