Update

Hillen: Niet melden misstanden inschattingsfout

DEN HAAG - De directeur van de softwareafdeling van de marine in Den Helder heeft een inschattingsfout gemaakt, maar er is geen sprake van een structureel probleem. Dit heeft minister Hillen van Defensie vandaag gezegd in een spoedoverleg over misstanden bij de softwareafdeling van de marine in Den Helder.

Minister van Defensie Hans Hillen (M) komt woensdag aan op het Binnenhof met secretaris-generaal Ton Annink. De minister moet vandaag in een debat in de Tweede Kamer opheldering geven over de misstanden in Den Helder. Beeld anp
Minister van Defensie Hans Hillen (M) komt woensdag aan op het Binnenhof met secretaris-generaal Ton Annink. De minister moet vandaag in een debat in de Tweede Kamer opheldering geven over de misstanden in Den Helder.Beeld anp

Hillen had begin februari in de Tweede Kamer, naar aanleiding van een ander incident, gezegd dat er geen verdere misstanden bij de marine waren. Dat bleek niet te kloppen. Hillen baseerde zich toen op een gesprek met de directeur van de Defensie Materieel Organisatie (DMO), waar het softwareonderdeel onder valt. Die vertelde hem dat er niets aan de hand was. Hij had al maatregelen getroffen tegen twee leidinggevenden en beschouwde de zaak als afgehandeld. Naar aanleiding van de publicatie in de Volkskrant heeft Hillen alsnog aangifte gedaan tegen de twee leidinggevenden bij CAMS, zoals de softwareafdeling heet.

Ook de hoogste ambtenaar van Defensie, en rechterhand van Hillen, secretaris-generaal Ton Annink, heeft Hillen niet geïnformeerd, terwijl hij een jaar geleden wel op de hoogte is gesteld. 'Sindsdien had hij er niets meer van gehoord, waardoor hij het niet paraat had', zei Hillen. Hem valt volgens Hillen dan ook niets te verwijten.

Niet de bedoeling
Hillen vindt niet dat zijn ambtenaren informatie voor hem verborgen houden. De DMO-directeur had niet de bedoeling vervelende informatie onder de pet te houden, zei Hillen. 'Ik heb met hem daar een stevig gesprek over gehad. Hij wil hem niet ontslaan. Ik heb niet het idee dat dit een structureel karakter heeft. Het ontslaan van iemand klinkt als: we onthoofden iemand en het probleem is opgelost', zegt Hillen. Ook de secretaris-generaal van Defensie is niets te verwijten.

Hillen wil wel een extern onderzoek laten instellen naar de cultuur binnen de krijgsmacht, naar hoe de incidenten zijn afgehandeld en of de communicatie naar de top van het ministerie goed verloopt, zo zei hij tijdens het overleg. Het onderzoek gaat worden uitgevoerd door generaal buiten dienst Cees de Veer. De Veer was van 1999 tot 2003 inspecteur-generaal der krijgsmacht. Het onderzoek moet over drie maanden klaar zijn.

Zelfverrijking
Bij de softwareafdeling van de marine in Den Helder was sprake van zelfverrijking, diefstal en andere vormen van ongewenst gedrag, zo bleek zaterdag uit documenten in het bezit van de Volkskrant. Ton Annink hoorde vorig jaar al over de integriteitsschendingen. Ondanks zijn verplichting hiertoe, heeft hij hierover niets tegen Hillen gezegd.

Een meerderheid in het parlement is buitengewoon ontevreden over de wijze waarop Hillen deze zaak heeft aangepakt. De parlementariërs menen dat de ambtelijke top moet worden aangepakt, omdat die informatie over deze kwestie heeft achtergehouden.

Ontslagen
De VVD wil dat medewerkers van Defensie die zich schuldig hebben gemaakt aan ongewenst gedrag, voortaan ontslagen worden. Overplaatsing binnen de organisatie, zoals nu vaak het geval is, is wat betreft VVD-Tweede Kamerlid André Bosman niet voldoende omdat dit het probleem niet oplost. Bosman vindt dat Defensie harder en zakelijker moet optreden tegen personeel. De VVD'er gaat nog niet zover dat hij net als de PvdA een intern meldpunt wil waar medewerkers misstanden kunnen melden.

Ook het CDA vindt dat Defensie harder moet optreden als zaken fout gaan. 'Het pappen en nathouden moet voorbij zijn', zei CDA-Kamerlid Raymond Knops, die zich ook afvroeg of overplaatsing een oplossing is.

GroenLinks spreekt van een doofpotcultuur. 'Dit is onaanvaardbaar en moet stoppen', zegt Bruno Braakhuis van GroenLinks. Hij wil ook pleiten voor een klokkenluidersbescherming.

Volg het debat live:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden