Hillen kan verder met plannen deelname raketschild NAVO

Minister Hans Hillen van Defensie kan verder met zijn plannen om deel te nemen aan het systeem van de NAVO om Europa te verdedigen tegen raketaanvallen.

ANP
Minister Hans Hillen. Beeld anp
Minister Hans Hillen.Beeld anp

In elk geval de regeringspartijen VVD en CDA en hun gedoogpartner PVV steunen zijn voorstel de radar van vier marineschepen te moderniseren om ballistische raketten zo vroeg mogelijk te kunnen waarnemen en zo lang mogelijk te kunnen volgen.

Dat bleek vandaag in een overleg in de Tweede Kamer met de minister.

De SP is tegen Nederlandse deelname aan het raketschild. De PvdA, de grootste oppositiepartij, is er kritisch over en wil de plannen eerst goed met Hillen bespreken.

Het project kost volgens de minister tussen de 100 en 250 miljoen euro. Het raketschild van de NAVO moet de landen van het militaire bondgenootschap, waaronder de Verenigde Staten, beschermen tegen aanvallen met raketten. Vooral vanuit Iran bestaat een dreiging.

Prestigeproject

Volgens SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk is nut en noodzaak van het raketschild omstreden en gaat de NAVO hiermee terug naar de jaren '80 van de vorige eeuw. 'Starwars is back', zei Van Dijk. Het is volgens hem ook niet uit te leggen dat Hillen nu zoveel geld steekt in een 'prestigeproject', terwijl Defensie 1 miljard euro moet bezuinigen en dat door die reorganisatie veel banen verloren gaan.

Hillen wees er in een reactie op dat er tegelijk met de bezuinigingen ook wordt geïnvesteerd in nieuwe technologie, zoals het radarsysteem. 'Dit is een weloverwogen beslissing. Ik denk dat we hiermee een substantiële bijdrage aan de veiligheid van Europa leveren', zei de minister.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden