Hillen in verlegenheid

Minister Hillen werd door de defensietop niet geïnformeerd over misstanden. Twijfel rijst over zijn gezag.


Minister Hillen van Defensie is ernstig in verlegenheid gebracht. Nu de berichtenstroom aanhoudt over misstanden en een verrotte bedrijfscultuur bij diverse Defensie-onderdelen, rijst de vraag in hoeverre de minister greep heeft op zijn eigen departement.


De onthullingen over de bedenkelijke omgangsvormen binnen het leger stapelen zich op. Het begon op de Nederlandse Defensie Academie, waar volgens de militaire vakbond een cultuur heerst waarin geweld, aanranding, racisme en seksisme 'schering en inslag' zijn. Vorige maand volgden de berichten over de Defensie Materieel Organisatie. Op de DMO-basis in Den Haag heerst volgens intern onderzoek een cultuur waarin machtsmisbruik, drugshandel, diefstal en misbruik van defensiemateriaal voor eigen gewin aan de orde van de dag zijn.


Om opheldering gevraagd door de Tweede Kamer, bracht Hillen de gemoederen tot bedaren met de garantie dat het om zeldzame voorvallen ging - incidenten waartegen bovendien allang was opgetreden. Nu, enkele weken later, blijkt het ook helemaal mis bij de DMO-afdeling in Den Helder. Ook daar is sprake van zelfverrijking, diefstal, intimididatie en onderling wantrouwen. Toen Hillen in februari in de Kamer over 'incidenten' sprak, vergaderde zijn ambtelijke top over de vraag hoe om te gaan met deze nieuwe misstanden. Hillen wist van niets, zegt hij zelf.


Dat roept grote vragen op over zijn positie. Een minister die door zijn ambtenaren bewust op het verkeerde been wordt gezet en daardoor de Kamer verkeerd informeert, heeft maar twee mogelijkheden. Of hij concludeert dat hij kennelijk onvoldoende gezag heeft en daarom ongeschikt is voor het ministerschap. Of hij stelt orde op zaken en neemt maatregelen tegen diegenen die hem in verlegenheid hebben gebracht. Als Hillen door wil als minister, zal hij moeten laten zien wie de baas is op Defensie.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden