Hillen: ik heb geen fouten gemaakt in marine-affaire

AMSTERDAM - Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) heeft in de affaire rond integriteitsschendingen bij een defensieonderdeel in Den Helder geen fouten gemaakt. Hij baalt er wel van dat zijn functioneren onderwerp is van gesprek omdat de komende weken duidelijk moet worden hoe de forse bezuinigingen op zijn ministerie uitpakken, zei hij zondag in Buitenhof.

Hans Hillen Beeld anp

Hillen heeft deze week in de Tweede Kamer zijn secretaris-generaal verdedigd. Die had hem niet ingelicht over de integriteitsschendingen. Hillen vindt het onverstandig om het departement te onthoofden in het licht van de aanstaande bezuinigingen. De bewindsman zei zich door de affaire niet beschadigd te voelen.

Brekebeen
Hillen trekt zich weinig aan van de kritiek van PVV-leider Geert Wilders. Die noemde hem zaterdag in NRC Handelsblad een 'brekebeen' en 'verdwaalde geest'.'Wie kaatst, moet de bal verwachten. Maar Wilders speelt op de man, ik speelde op de bal.' Hij verwijst daarmee naar kritiek die hij eerder op de PVV had geuit.

Bij defensie moeten de komende tijd tienduizend arbeidsplaatsen verdwijnen. Daarmee moet de bezuinigingsdoelstelling van een miljard euro gehaald worden. Hillen voorziet onrust bij de bonden, de Tweede Kamer en de samenleving. 'Het onweer zal zwaar zijn.'

Uit een opiniepeiling van Maurice de Hond blijkt zondag dat Hillen van alle ministers het minst populair is.

Hillen ging ook in op de kwestie van de gevangengenomen en onlangs weer vrijgelaten militairen in Libië. Diverse Kamerfracties willen het naadje van de kous weten, maar de Kamerbrief hierover komt er nog niet op korte termijn, zei Hillen. Komende week lukt dat waarschijnlijk niet, maar de week daarna zeker wel. Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) vindt het 'toch vreemd' dat de brief met uitleg komende week nog niet klaar is. 'De feiten opschrijven is toch niet zo moeilijk?', twitterde ze.

Hillen zei dat Nederland zijn excuses aan Libië heeft aangeboden voor de onaangekondigde schending van het luchtruim van het Noord-Afrikaanse land. Vicepremier Maxime Verhagen zei vrijdag al dat Nederland Libië toestemming had moeten vragen voor de evacuatievlucht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.