Update

Hillen: het zijn pijnlijke bezuinigingen bij Defensie

Bij Defensie wordt gesneden in eigen vlees, en als dat vlees gezond is, doet dat dubbel zoveel pijn. Dat zei minister Hans Hillen van Defensie vandaag in een toelichting op de bezuinigingsplannen, waarmee het kabinet vandaag akkoord ging.

Minister Hans Hillen van Defensie arriveert op het Binnenhof, vandaag.Beeld anp

Aan de andere kant heeft het kabinet te maken met tekorten, zei Hillen. Financieel gezien zijn de bezuinigingen noodzakelijk.

Volgens Hillen blijft Nederland op internationaal gebied aan de top als het gaat om onze krijgsmacht. Dat geldt voor personeel en technologie, volgens Hillen.

Forse operatie

Premier Mark Rutte noemde de bezuinigingen eerder vanmiddag een 'forse operatie'. Maar, zei Rutte, ze zijn nodig omdat het risico bestaat dat Defensie zichzelf van binnen uitholt, bijvoorbeeld vliegtuigen aan de grond moet laten staan omdat er geen geld was voor brandstof of onderdelen. Daarbij moet ook Defensie haar steentje bijdragen aan het terugdringen van de overheidstekorten, volgens Rutte.

Rutte zei dat hij niet gebeld is door internationale bondgenoten met vragen over de bezuinigingen. Gevraagd naar wat dan de rol is van Nederland in de wereld, als het gaat om de krijgsmacht, zei Rutte dat er nu eenmaal keuzes gemaakt moeten worden. De ambities zouden wat Rutte betreft meer geconcentreerd moeten worden, 'waarbij je je dus kunt afvragen of we nog tanks nodig hebben'. Alle tanks worden in de komende jaren wegbezuinigd.

Tekort

Volgens de minister-president was er de afgelopen jaren sprake van een 'structureel' geldtekort bij Defensie, maar hij kon of wilde geen verantwoordelijke aanwijzen voor die tekorten.

Rutte zei dat missies zoals die in Uruzgan werd gedaan door de Nederlandse krijgsmacht, lastiger zullen worden om te doen. Volgens de premier zullen de acties vooral 'anders' worden. 'We zullen er alles aan doen om te zorgen dat de bezuinigingen in deze omvang plaats zullen vinden.'

Later vanmiddag spreekt Minister van Defensie Hans Hillen nog.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Premier Mark Rutte in de Tweede Kamer.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden