Hillegonde als hoofdpersoon

Donderdag plaatste de Volkskrant een fraaie foto van de middeleeuwse dame Hillegonde van Brederode (Binnenland, 24 februari). Bij zo'n prachtige foto hoort een prachtig verhaal, want Hillegonde van Brederode (1229 - 1305) was niet zomaar iemand. Ze zou moeiteloos kunnen figureren als de hoofdpersoon in een historische roman.


Als dochter van Hendrik van Voorne werd ze in haar eerste huwelijk de vrouw van de Zeeuwse ridder Costijn van Renesse. Haar zoon Jan van Renesse speelde een belangrijke rol in het graafschap Holland, samen met zijn halfbroer Dirk van Brederode, de zoon uit haar tweede huwelijk met Willem van Brederode. Die twee waagden het zelfs tegen graaf Floris V in opstand te komen (1290), maar zij verzoenden zich later weer met hem.


Niettemin werden ze in die tijd door velen verdacht van medeplichtigheid, of althans voorkennis, bij de moord op Floris V.


Nog bekender in onze vaderlandse geschiedenis is Hillegondes kleinzoon Jan van Renesse. Hij wordt in Vlaanderen vereerd als de held van de Gulden Sporenslag (1302), toen de Vlamingen in verzet kwamen tegen de Franse overheersing. Het bericht van zijn heldendaden heeft zijn grootmoeder niet meer bereikt, want zij was op 5 april 1302 overleden. Zij heeft ook niet meer hoeven meemaken dat haar kleinzoon de Vlamingen op zijn beurt te hulp riep om de komst van de Franstalige graven uit het Henegouwse Huis in Holland tegen te houden.


Ridder Jan van Renesse overleed toen hij op de vlucht verdronk bij het oversteken van de Lek (1304). Dirk van Brederode is gestorven bij Reims in Noord-Frankrijk, terugkerend van een pelgrimsreis.


Dit alles wetend blijkt de specialist het gezicht van Hillegonde buitengewoon goed te hebben getroffen: een moeder van twee beroemde zonen, grootmoeder van een vergeefse held.


Ton Oosterhuis, Rhoon


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden