Hillary werd tot het laatst belogen

President Clinton heeft pas op het laatste moment tegenover zijn vrouw Hillary opgebiecht dat hij inderdaad een relatie had met de stagiaire Monica Lewinsky....

Volgens uittreksels uit Clintons boek Living History, waarop het persbureau AP de hand heeft weten te leggen, biechtte Clinton de waarheid op vlak voordat hij voor een grand jury, een kamer van inbeschuldigingstelling, moest getuigen over zijn pogingen de affaire met Monica Lewinsky geheim te houden.

'Ik kon bijna niet ademen. Happend naar adem, begon ik te huilen en schreeuwde ik tegen hem: Wat bedoel je? Waarom heb je tegen mij gelogen?', schrijft Hillary Rodham Clinton in haar memoires, die komende maandag in de Verenigde Staten verschijnen.

Hillary Clinton, die nu voor New York in de Senaat zit, had tot dan toe steeds betoogd dat de beschuldigingen tegen haar man deel uitmaakten van een 'groot rechts complot'.

'Op persoonlijk vlak had ik Bill wel zijn nek kunnen omdraaien', beschrijft Clinton haar gevoelens na de bekentenis van haar man. Maar uiteindelijk, zo schrijft ze, besloot ze toch voor haar man op te komen toen duidelijk werd dat de Republikeinen de affaire probeerden aan te grijpen om Clinton ten val te brengen.

Volgens haar maakte onafhankelijk aanklager Kenneth Starr, die het onderzoek naar de Lewinsky-affaire leidde, zich schuldig aan 'machtsmisbruik'. 'Starr benoemde zichzelf tot aanklager, rechter en jury', schrijft Clinton. 'Hoe meer ik vond dat Starr zijn macht misbruikte, hoe meer ik met Bill sympathiseerde, althans op politiek gebied.'

Clinton noemt de publicatie van het Starr-rapport, op basis waarvan het Huis van Afgevaardigden uiteindelijk besloot een afzettingsprocedure (impeachment) tegen de president in te stellen, een 'dieptepunt in de Amerikaanse geschiedenis'. Tot teleurstelling van de Republikeinen liep de impeachment-procedure erop uit dat de Senaat president Clinton vrijsprak.

Het boek, waarvoor Hillary Clinton naar verluidt een voorschot van acht miljoen dollar heeft gekregen, krijgt een eerste druk van maar liefst een miljoen exemplaren.

De Lewinsky-affaire blijkt achteraf een goudmijn voor het voormalige presidentiële koppel te worden. Naar verwacht komt ex-president Clinton komend jaar met zijn eigen memoires. Daarvoor heeft hij een voorschot van ongeveer tien miljoen gekregen.

In kringen van de Democratische partij wordt gespeculeerd dat Hillary Clinton zich mogelijk voor het Lewinsky-drama zal proberen te revancheren door zich in 2008 kandidaat te stellen voor het Witte Huis.

Theoretisch zou Hillary Bill Clinton als haar running mate kunnen kiezen, maar dat scenario is volgens politieke waarnemers wel erg vergezocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden