Opinie

'Hillary stond symbool voor corrupte gevestigde orde'

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 11 november.

In de voortuin van een huis in King of Prussia, Pennsylvania staat een bord dat roept om de vervolging van senator Clinton.Beeld reuters

Brief van de dag - Dit is hún revolutie

Eind juli was ik in de VS. Iets buiten Washington. Het platteland van Maryland, waar voor ieder huis een bordje in de voortuin geprikt stond met 'Make America Great Again' of 'Hillary For Prison'. Ik sprak Amerikaanse vrienden die altijd Republikeins hebben gestemd en met wie ik de afgelopen jaren interessante politieke discussies heb gehad. We waren het eindelijk met elkaar eens: Trump is een idioot. Tegelijkertijd maakten ze me duidelijk: Trump wordt president!

Wat wij in Nederland niet begrijpen is dat mijn Amerikaanse vrienden in 'the middle of no-where' wonen. Waar politie, ambulance en gemeentelijke diensten niet aanwezig zijn. Vorig jaar viel er anderhalve meter sneeuw en hadden ze een week lang geen elektriciteit. Dan heb je een pick-uptruck met een sneeuwschuiver, een aggregaat, een vriezer vol voedsel, een houtkachel en een flinke lading brandhout nodig om de winter door te komen. En als het écht spannend wordt, kun je een ree schieten om de vriezer aan te vullen.

Mijn Amerikaanse, Republikeinse, vrienden zullen nooit de gemeente bellen om te klagen dat de straat nog niet schoon is gemaakt en de elektriciteit al een week is uitgevallen. Ze wonen op het platteland en zorgen voor zichzelf. En ja, als iemand ze kwaad wil doen, ligt er een 9mm onder het bed op ze te wachten (want met een machinegeweer raak je toch niemand). Op de politie hoef je 'in the middle of nowhere' niet te rekenen.

Het platteland van Maryland is anderhalf uur rijden van Washington. Toch is Washington voor hen net zo abstract als voor een boer uit Missouri. Trump is een idioot, maar hij is beter dan de corrupte gevestigde orde die alleen voor zichzelf zorgt, waar Hillary voor stond. Dit is hún revolutie. Ze hopen eindelijk gehoord te worden, als de Amerikanen waar Amerika groot mee is geworden. Dat ik me druk maak over de wereldeconomie en de buitenlandse politiek van hun toekomstige president zal ze een rotzorg zijn. Zij proberen alleen maar te overwinteren.

Joost Prinsen, Groningen

Ik ben bang

Sheila huilde en ik heb, als jonge vrouw, ook gehuild. Ik huil nog steeds, omdat ik echt bang ben. Ik ken vele privileges en mag over weinig klagen. Ik ben misschien naïef, maar ik dacht dat we verder waren. Ondanks het feit dat ik minstens één keer per week op straat word nageroepen, ondanks het feit dat ik vriendinnen heb tegen wie hun manager zegt dat 'ze zich even onder het bureau omhoog gaan werken', ondanks zoveel vergelijkbare verhalen, dacht ik dat we verder waren.

Nu zoveel Amerikanen hebben gekozen voor iemand die vrijuit aanranding insinueert, die alles wat zijzelf niet zijn, kleineert en discrimineert, ben ik bang voor wat er nog komen gaat. Ik ben nog jong en heb de hele wereld voor me openliggen, ik ben alleen zo bang dat die wereld het niet meer waard gaat zijn.

Merel 't Hart (19 jaar), Amsterdam

Iemand iets gunnen

Het blijft speculeren waarom Hillary Clinton, ondanks al haar kwaliteiten en politieke ervaring, de verkiezingen toch niet heeft gewonnen. Zouden die 63 procent blanke mannen en 52 procent blanke vrouwen, die op Trump gestemd hebben, dat niet gewoon gedaan hebben omdat ze het presidentschap domweg niet gunden aan een vrouw? Volgens Van Dale betekent gunnen 'graag willen dat een ander iets krijgt'.

Bart Wolf, Amsterdam

Geschiedenis

Heeft Trump nooit school genoten? Geen geschiedenisles? 'We maken Amerika weer sterk, we eigenen ons Amerika weer zelf toe.' Is hij vergeten dat het land in bezit was van Indianen? Mogen wij Europeanen dan eigenlijk het beleid in Amerika bepalen of draait hij zijn zeggenschap over aan de Indianen die hun oorspronkelijke land weer mogen hebben?

Europa is net bekomen van de drama's rond de muur die Oost- van West-Europa scheidde. Hoe kan hij zo'n soort drama opnieuw willen? Hoe kan hij denken dat hij beter is dan Mexicanen en dat hij door de muur het leven van 'iedereen' kan verbeteren? De Amerikanen denken een leider gekozen te hebben die hun land gaat verdedigen en weer groot en sterk gaat maken, maar van machtswellust is in de geschiedenis nog nooit een volk groter en sterker geworden, alleen maar zwak, onderdanig en arm.

Mirjam Spek, Gouda

Indiaanse stammen kwamen bijeen om te protesteren tegen een pijpleiding die door heilige grond zou gaan.Beeld afp

Holle kreten

Acht jaar geleden vond iedereen de holle kreten van Obama prachtig. Change hier, change daar, change blablabla. Kritiek daarop werd weggezet als racistisch. Nu kiezen de Amerikanen voor de holle kreten van Trump en vinden we dat opeens schandalig en een onverwachte schok. Vreemd, ook al omdat we in Europa eveneens al een tijd massaal kiezen voor de simpele oplossingen van Le Pen, Roemer, Wilders et cetera.

R. Prop, Teteringen

Democratie?

De VS worden gezien als grote democratie. Inderdaad, alles en iedereen moet gekozen worden, met meerderheid van stemmen, want zo hoort het in een democratie.

Dat geldt echter niet voor de verkiezing van de president van de VS. Die kan gekozen worden, ondanks dat hij/zij minder stemmen krijgt dan diens tegenstander.

Clinton kreeg 47,7 procent van de kiezers achter zich, Trump 47,5 procent. Dus niet de meeste stemmen gelden.

Het is niet de eerste keer dat de Democraten in de VS, door het achterlijke systeem, ondanks de meeste stemmen het presidentschap naar de Republikeinen zagen gaan. Zo verloor Al Gore immers het presidentschap aan Bush jr.

Harry van den Dungen, Mijdrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden