Hillary's feministisch complot

Minnares Monica Lewinsly moet sneuvelen voor de vrouwen van Amerika. Maureen Dowd ontwaart een complot onder leiding van de First Lady....

IN het Witte Huis discussieert men over de beste manier om Die Vrouw, zoals Monica Lewinsky door Bill Clinton wordt genoemd, onschadelijk te maken. Moet ze worden afgeschilderd als goedaardige fantaste of als boosaardige stalker? Natuurlijk hoopt men dat het zover niet zal komen. Dat Monica niet zal bezwijken onder de druk van Kenneth Starr.

Dat het Clintonkamp niet zal hoeven overgaan tot het vermorzelen van een 24-jarig meisje uit Californië, dat volgens haar vrienden zelfmoordneigingen heeft, een jonge vrouw die al de nodig trauma's heeft opgelopen van die enge Starr en zijn roversbende van FBI-agenten.

Maar de president heeft er weer eens een puinhoop van gemaakt en moet van de afgrond worden weggesleept door de sletten-wacht. Tot nu toe wordt er alleen nog maar op fluistertoon tegen Monica geageerd, al fluisteren sommige Clinton-aanhangers wel heel erg hard.

'Dat arme kind heeft ernstige emotionele problemen' zo sprak Charles Rangel, de Democratische vertegenwoordiger van New York, afgelopen dinsdagavond, voor Clinton zijn State of the Union uitsprak. Het helpt dat de president zich aangetrokken voelt tot vrouwen met een volumineus kapsel en een laag-uitgesneden jurk. Daardoor kun je ze later makkelijker zwartmaken.

Onder de verstokte tegenstanders van Clinton zijn er echter een paar die zich ditmaal wat onpasselijk voelen, na de verdachtmakingen tegen al die derderangssletjes die waarschijnlijk nog de waarheid spraken ook. Het is riskant om in te zetten op een jonge vrouw, die verliefd was op de president, die op Valentijnsdag sentimentele berichtjes in de Washington Post liet zetten, cadeautjes stuurde per koerier en 250 dollar stortte om mee te kunnen draaien in een fondsenwerfcampagne zodat ze in de buurt van de president kon zijn, als een schoolmeisje dat buiten het biologielokaal op haar vriendje wacht.

Hillary Clinton weet dat haar man een rokkenjager is. Maar Bill en zij hebben hun afspraken. Hij steunde haar in de Whitewater-affaire en toen haar plannen voor de gezondheidszorg de mist in gingen. Dus als het presidentschap in het nietes-welles stadium is beland, dan zal de presidentsvrouw niet aarzelen om persoonlijk toe te zien op de vivisectie van de vrouw die eens stage liep in het Witte Huis.

Het is natuurlijk ironisch dat de Clintons Monica Lewinsky als oversekst proberen af te schilderen. De feministen waren woedend toen Anita Hill (een Amerikaanse professor in de rechten die seksueel werd geïntimideerd door de latere opperrechter Clarence Thomas) datzelfde verwijt werd gemaakt. Het Clintonkamp heeft munitie nodig.

Het feministische symbool in het Witte Huis deinst er niet voor terug om emmers met vuil uit te storten over vrouwen, ook al vermoedt ze dat ze de waarheid spreken, omdat ze vindt dat ze deel uitmaken van een samenzwering. Rechtse onruststokers zouden er best iets mee te maken kunnen hebben, maar als Hillary Clinton apocalyptische taal gebruikt, leidt ze gewoon de aandacht af.

Monica Lewinsky moet sneuvelen in ruil voor betere voorzieningen voor de Amerikaanse vrouwen: betere kinderopvang, langer zwangerschapsverlof, gratis telefoonnummers voor het aangeven van geweld in het gezin en bloeiende beleggingsmaatschappijen. Hillary weet dat ze kan rekenen op de medeplichtigheid van de feministen en de Democratische vrouwen in het Congres.

Zij accepteren de ruil en vinden het niet erg dat een paar vrouwen door het slijk worden gehaald, als daar meer kinderopvang tegenover staat.

Er dreigt hier echter wel een gevaar: als je de president niet straft, verwen je hem teveel. Als hij de dans weer ontspringt, zal hij opnieuw om zich heen gaan graaien. Als je ermee instemt dat vrouwen worden opgeofferd aan een verheven doel, dan schep je daarmee bovendien een gevaarlijk precedent. Het betekent namelijk dat ook Hillary met haar hoofd op het hakblok terecht zal kunnen komen.

Afgelopen dinsdag gaf seksslachtoffer Dick Morris (vriend en politiek adviseur van Bill Clinton) in een Amerikaans radioprogramma commentaar op de seksverslaafde Bill Clinton. Ter verdediging van Clinton maakte Morris Hillary zwart. 'Niets van wat ik nu ga zeggen hoeft waar te zijn,' zei Morris in het programma. 'Maar laten we nu eens aannemen dat zijn seksuele relatie met Hillary niet meer is zoals hij moet zijn. Laten we aannemen dat de geruchten die over Hillary de ronde doen waar zijn - dat ze niet regelmatig seks met een man heeft - is het dan zo vebazingwekkend dat hij zijn heil ergens anders zoekt?'

De revolutie eet altijd haar eigen kinderen op.

Maureen Dowd is columnist van The New York Times.

The New York Times/de Volkskrant. Vertaling: José van Zuijlen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden