Hillary's broer brengt Clintons in verlegenheid

De Clintons zijn opnieuw in opspraak geraakt wegens de gratie die hij bij zijn vertrek als president verleende. Het blijkt nu dat Clintons zwager Hugh Rodham honderdduizenden dollars heeft gekregen als beloning van twee van de veroordeelden die gratie kregen....

Rodham, de broer van Hillary Clinton, kreeg 400 duizend dollar voor het bepleiten van de gratieverzoeken van drugssmokkelaar Carlos Vignali en van Glenn Braswell, een zakenman die wegens zwendel en meineed werd veroordeeld.

De Clintons lieten meteen weten dat zij er niet van wisten dat Rodham geld had gekregen van de twee. 'Wij zijn diep verontrust door deze berichten en hebben erop gestaan dat Hugh alle gelden die hij heeft ontvangen teruggeeft ', zeiden zij in een schriftelijke verklaring.

Rodham, advocaat in Florida, liet via zijn advocate weten dat hij dat het geld inmiddels heeft terugbetaald. Zijn advocate beklemtoonde echter dat hij niets verkeerds heeft gedaan.

Hillary Clinton, die nu in de Senaat zit voor New York, zei dat ze geen contact had gehad met haar broer over de gratieverzoeken. Naar verluidt zou Rodham wel met een medewerker van Clinton hebben gesproken over het gratieverzoek van Vignali, die vijftien jaar had gekregen wegens drugssmokkel.

'Ik was uiterst teleurgesteld en bedroefd toen ik ervan hoorde', zei senator Clinton over de rol van haar broer Hugh. 'Het is heel spijtig en het had niet moeten gebeuren.'

Zij ontkende ook dat ze wist dat de financieel directeur van haar verkiezingscampagne, William Cunningham, betrokken was bij de gratieverzoeken van twee anderen die Clinton ook gratie heeft verleend. Volgens haar ligt die zaak echter heel anders dan die van haar broer. 'Cunningham is een uitstekend advocaat en er zijn zoveel advocaten die gratieverzoeken hebben ingediend voor hun cliënten'.

De Amerikaanse justitie en twee commissies van het Congres doen al een onderzoek naar de gang van zaken rond de gratieverlening aan Marc Rich, een voortvluchtige miljardair tegen wie een aanklacht wegens belastingfraude en ontduiking van het handelsembargo tegen Iran liep. Justitie en het Congres willen weten of Clinton zich heeft laten beïnvloeden door de royale bijdragen die de ex-vrouw van Rich aan het fonds voor zijn presidentiële bibliotheek gaf.

De voorzitters van beide commissies, Dan Burton en Arlen Specter, lieten gisteren meteen weten dat zij nu ook een onderzoek willen instellen naar de rol die Hugh Rodham heeft gespeeld.

Er was al kritiek op de gratie voor Braswell, temeer daar er juist een nieuw onderzoek tegen hem loopt wegens het witwassen van zwart geld en grootscheepse belastingontduiking.

Ook de gratieverlening aan Vignali is omstreden. De 30-jarige Vignali zat vast wegens zijn rol bij het smokkelen van vierhonderd kilo cocaïne. Clinton besloot zijn straf te bekorten, hoewel justitie daar fel tegen was. Volgens sommigen had Vignali dat te danken aan zijn vader, een rijke zakenman die goede contacten heeft met Democratische kopstukken in Californië.

In verband met het onderzoek naar de gratie voor Rich heeft justitie gisteren beslag laten leggen op alle interne Witte-Huisdocumenten over de gratieverzoeken. Verder moet het hoofd van het project voor Clintons bibliotheek in Arkansas de namen van grote donateurs prijsgeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.