Gastcolumn

Hillary kan straks de hele wereld in de fik zetten

Als Hillary Clinton in november wordt verkozen tot president van de Verenigde Staten is de tijd aangebroken van de wraak van de bedrogen vrouw.

Hillary Clinton tijdens een toespraak voor het Congressional Hispanic Caucus Institute, 15 september Beeld afp
Hillary Clinton tijdens een toespraak voor het Congressional Hispanic Caucus Institute, 15 septemberBeeld afp

Ze was jong en verbrandde alle schepen achter zich omdat ze verliefd was. Daarmee verried ze haar ouders, keerde haar hele omgeving de rug toe en verliet het gebied, met haar geliefde aan haar zijde. Niet alleen de liefde speelde hierbij parten, maar ook de torenhoge ambities van haar geliefde. Ze was zelfs bereid om anderen in brand te steken, als hun liefde maar eeuwig duurde en haar lief zo machtig werd als in zijn dromen. Niet wetend dat het verraad op de loer lag, deze keer om haar te verslinden.

Nee, ik heb het niet over Hillary Clinton. Ik heb het over de tovenares Medea en over Jason. Die hufter had zijn zinnen gezet op het Gulden Vlies. Medea, dochter van koning Aietes, was zo verblind geraakt door liefde dat zij, ondanks het verbod van haar vader, Jason hielp om dat ding te bemachtigen. Samen namen ze de benen.

Nogmaals, ze was bereid om de hele wereld in brand te steken voor hem. In plaats daarvan vatte hun eigen wereld vlam. Jason hield namelijk niet alleen van macht, maar was ook een man met niet te beteugelen lustgevoelens. Hij liet zijn oog vallen op een andere vrouw en verried Medea aan wie hij alles te danken had.

Nee, ik heb het nog steeds niet over Hillary Clinton. Dit stuk gaat over alle opofferingsgezinde vrouwen die vroeg of laat verhaal zullen halen. Over Medea horen we al duizenden jaren niets meer. Maar Hillary is springlevend, ze zal de verkiezingen winnen. Want, man made the cars to take us over the road, man made the trains to carry heavy loads, but it wouldn't be nothing, nothing without the vengeance of a girl... Na iedere gebluste brand in het hart van de vrouw blijven er namelijk altijd genoeg droge bladeren achter, die op de warmste dag wachten om het hele bos in de as te leggen.

Young Republicans

Om terug te komen bij de toekomstige el presidente, net als die verachtelijke Jason heeft ook Hillary's wederhelft haar uit haar warme nest gekaapt. Ooit was ze een jongedame met sterke Republikeinse idealen. Geheel in de lijn van de familietraditie deelde ze bij de presidentsverkiezingen flyers uit om stemmen te winnen voor de Republikein Barry Goldwater. In de eerste jaren van haar studie politicologie was ze de voorzitster van de club 'Young Republicans'.

We zijn nu vele jaren verder en de wereld is het over enkele zaken eens als het om Bill gaat: Bill heeft een voorliefde voor voluptueuze dames, hij houdt van spelletjes waarbij een sigaar gebruikt wordt en hij kent de fijne kneepjes van de kunst van het overtuigen.

Dat laatste kan zelfs beschouwd worden als zijn ziel en zaligheid. Zoals hij ooit het Republikeinse meisje Hillary overhaalde om een draai van 180 graden te maken, zo heeft hij als de beste Amerikaanse president aller tijden de westerse wereld op de koers van de 'rede' laten varen. Dat hij in het binnenland zo goed was met de economie en dat die goed was voor zoveel extra banen is allemaal prietpraat.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

In lichterlaaie

Bill was de man die er bijna in slaagde om een nieuwe wereldorde te creëren, eentje waarin het potentiële gevaar niet meer gedwongen werd tot gehoorzaamheid. Hij koos er voor om zelfs de meest kansarmen te laten dromen over een toekomstbeeld dat prima in het straatje van het Westen paste. Zijn wereldvisie was dat iedereen zou moeten wedijveren voor de toegang tot de consumptie van de mooiste spullen.

Zoals hij het blonde meisje op de universiteit, het hoogste ambt in de wereld, de volle lippen van Monica begeerde, zo zouden de volkeren moeten verlangen naar de nieuwste computers, de hipste televisietoestellen, de huizen met de mooie tuinen. De beste remedie tegen oorlog en alle andere ellende.

Nu is de oude rokkenjager slechts een schim van wat hij ooit is geweest en is de tijd aangebroken voor de wraak van de bedrogen vrouw. Die zal zijn dat ze die hele filosofie van haar man met voeten zal treden. De eerste signalen ervan had ze tijdens haar ministerschap al gegeven. Met haar beleid legde zij de kiemen voor de verschrikkelijke burgeroorlogen in Libië en Syrië. Zij is een havik die denkt zaken te kunnen doen met jihadisten.

In de bakermat van het salafisme, Saoedi-Arabië, zullen ze een vreugdedans doen als de verkiezingsuitslagen bekend zijn in Amerika. De Russen en de Chinezen zullen haar opgeheven wijsvinger voortdurend voor de neus gepriemd krijgen.

Het levenswerk van Bill zal voor eeuwig ter aarde besteld worden. Medea had niet de middelen om de hele wereld in de fik te zetten. Zij pakte Jason terug door hun twee zonen te vermoorden. Een andere gekwetste vrouw krijgt straks wel de mogelijkheid om de wereld in lichterlaaie te zetten. Het enige wat we kunnen doen is, is hopen dat ze dit stuk onder ogen krijgt dat ik met een oproep wil eindigen: 'Beste Hillary, blijf van de zonen van anderen af. Kill Bill...'

Erdal Balci is schrijver en journalist. Deze maand is hij gastcolumnist voor de Volkskrant.nl.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden