Hillary is kansloos omdat ze geen slurfje heeft

Kansloos natuurlijk, die Hillary Clinton. Maar dat weten alleen wetenschappers.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Als alzheimerpatiënten, verslaafden en zwarten het kunnen, zo zal ze gedacht hebben, dan kan ik het toch zeker ook? En dus richtte Hillary Clinton de blik op het Witte Huis en kon het plussen en minnen beginnen: is ze niet te arrogant, weet ze genoeg van economie?

Terwijl de olifant in de kamer een andere is: geen slurfje. Mevrouw Clinton is een mevrouw. En hoewel mensen graag denken dat kiezers verstandige lieden zijn die kiezen met hun verstand, blijkt dat in onderzoek na onderzoek domweg niet het geval. Zeker in landen zoals de VS, waar men zich bedreigd voelt door den vreemde en voortdurend oorlogjes voert, heeft de mensenkudde een subtiele maar onmiskenbare hang naar mannelijke leiders. Grote, bonkige kerels met hoekige kaken en een zware, bassende stem. Een brede Bokito - ons oerinstinct geeft ons in dat je bij dat soort types veiliger bent.

Een van de overtuigendste experimenten in het genre vind ik de proef waarbij men kinderen (kinderen!) tijdens het gamen paren portretten voorlegde van Franse presidentskandidaten. Wie zouden ze als kapitein van hun schip willen? De kinderen kozen consequent de kandidaat die ook in het echt had gewonnen, vaak nog met de marge uit de echte verkiezingen ook. Een beetje sneu voor testiculair uitgedaagden als mevrouw Clinton, maar als het om De Baas gaat, heeft het alfamannetje net dat beetje extra om de nog aarzelende kiezer te binden.

Heeft Hillary dan geen enkele kans? Een sprankje hoop: uit sommige studies blijkt ook dat het buikgevoel weer wat meer richting vrouw neigt in tijden van hoop, vrede en verandering (ook in ons parlement doken op zo'n moment opeens leiders op met namen als Mariëtte, Femke en Agnes - totdat Mark, Diederik, Bram en de rest de natuurlijke orde weer herstelden).

Wat dat betreft heeft Hillary geluk dat Obama net vrede heeft gesticht met Iran en Cuba; dat zal de apenrots wat kalmeren.

En er is nog iets. Uit experimenten van onder meer de Amsterdamse evolutiepsycholoog Mark van Vugt blijkt dat we nu en dan in godsfuckingvredesnaam toch maar kiezen voor het vrouwtje - als de mannetjeskandidaat zo'n babyface heeft dat de vrouw er masculiener uitziet.

Dat wordt dus sigaren roken en whisky drinken, mevrouw Clinton, om de stem omlaag te brengen en de rimpels te verdiepen. Broeken dragen en dikke zolen, en vooral niet te veel gegiebel en getut met kinderen.

En dan maar hopen dat de tegenstander geen Jeb Bush is, maar een soort Jesse Klaver, met puppy-ogen, babywangetjes en een kinnetje van vla.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden