Update

Hillary Clinton negeerde doktersadvies, 'popelt' om snel weer aan de slag te gaan

Hillary Clinton heeft, voor het eerst nadat ze haar campagne wegens ziekte moest staken, twee keer van zich laten horen vanuit haar huis in Chappaqua. 'Zoals iedereen die ooit ziek thuis heeft gezeten, popel ik om weer aan de slag te gaan', twitterde de presidentskandidate. 'Tot gauw op verkiezingscampagne. Ik voel mij beter en ik ben aan de beterende hand.' Ze bedankte iedereen voor de steun in de afgelopen dagen. Later liet ze in een interview met CNN weten doktersadvies genegeerd te hebben zodat ze door kon gaan met werken.

Ze had eind vorige week van haar arts het advies gekregen om vijf dagen rust te nemen vanwege een longontsteking, maar negeerde dat advies omdat ze zelf dacht dat het wel meeviel met de ontsteking. Dat zou ook de reden zijn dat ze haar ziekte niet openbaar had gemaakt, verklaarde ze tegen nieuwszender CNN.

Bij de herdenking van de aanslag op de Twin Towers op 11 september werd Clinton niet goed en verliet ze de herdenking. Haar woordvoerder maakte eerder maandag bekend dat Clinton op geen enkel moment het bewustzijn heeft verloren toen ze in een busje naar het appartement van haar dochter Chelsea werd gebracht. Uit beelden van het incident bleek duidelijk dat ze bijna in elkaar zakte vlak voordat ze het busje betrad.

Ondersteund
Clinton werd weggevoerd naar het appartement van haar dochter Chelsea in Manhattan. Twee uur later verscheen ze weer in het openbaar. Ze zei dat het goed met haar ging en dat het 'een mooie dag' was.

Volgens Clintons dokter had het voorval niets te maken met een hersenschudding die ze in 2012 opliep toen ze minister was. Ze was destijds gevallen.

De woordvoerder maakte verder bekend dat de Democratische presidentskandidaat snel meer informatie zal vrijgeven over haar gezondheid. Eerder op maandag zei de Republikeinse kandidaat Donald Trump dit ook te zullen doen.

Vicepresident Joe Biden bestreed dat er iets mis is met Clintons gezondheid. 'Hillary's gezondheid is goed', zei Biden tijdens een bezoek aan het kantoor van Clintons campagne in North Carolina. Hij raadde haar wel aan beter naar de dokter te luisteren. 'Als de dokter zegt om drie dagen te rusten, neem je zes dagen rust', aldus Biden.

De longontsteking van Clinton is slecht nieuws voor de Democraten. Hoewel het ziektebeeld onschuldig is, krijgt het campagneteam zware kritiek te verduren omdat men tot zondag haar ziekte heeft verzwegen. Dit is voer voor de Republikeinen om Clinton aan te pakken. Zij beschuldigen haar van een gebrekkige gezondheid én gebrek aan transparantie.

De ziekte van Clinton komt op een uiterst ongelegen moment. Vorige week woensdag werd ze tijdens een bijeenkomst met veteranen eindeloos ondervraagd over de e-mails die ze op een server thuis bewaarde. Vrijdagavond deed ze een ongelukkige uitspraak over de achterban van Trump, die ze omschreef als 'een mandje sneue types'. En tot overmaat van ramp blijkt uit de opiniepeilingen dat Trump zijn achterstand op Clinton heeft teruggebracht tot 3 procent, nadat hij half augustus nog zo'n 10 procent goed te maken had.

'Trump gaat dit uitmelken'

Volgens de Republikeinse strateeg Art Hackney zal zijn campagneteam 'dit als een gek uitmelken'. 'Hij heeft al aangegeven dat ze (Clinton, red.) geen uithoudingsvermogen heeft, dus dit zal absoluut tegen haar worden gebruikt', zegt hij tegen persbureau Reuters. Maandag hield hij echter zijn kruit nog droog, toen wenste hij Clinton via Twitter 'een snel herstel' toe.

De Democratische strateeg Bud Jackson denkt dat de longontsteking van Clinton de 'samenzweringstheorieën' over haar zwakke gezondheid verder zullen aanwakkeren. 'Elke keer als er maar een zweem van geloofwaardigheid rond deze samenzwering hangt, dan moet dit onmiddellijk worden ontkracht.'

'Ik denk dat het buitengewoon belangrijk is dat Clinton transparant is over wat er aan de hand is', zegt de presidentiële historicus Douglas Brinkley. 'Als ze vrijdag wordt gediagnosticeerd met een longontsteking, dan hoort ze het publiek meteen in te lichten. Het gevaar is dat het nu lijkt alsof ze haar medische dossier verborgen houdt.

Hillary Clinton zwaait naar de pers terwijl ze het appartementsgebouw van haar dochter verlaat. De presidentskandidate was daar naartoe gebracht nadat ze onwel werd tijdens de 9/11-herdenking in New York.Beeld ap

Oude hersenschudding

Clinton en Trump zeggen nu dus meer openheid te zullen geven over hun medische dossiers. De twee hebben eerder al wel wat details vrijgegeven, maar die waren meer dan een jaar oud.

Clinton gaf twee velletjes vrij waarin onder meer een oude hersenschudding staat vermeld, hooikoorts en een bij oudere vrouwen veel voorkomende aandoening aan de schildklier waarvoor ze een hormoonkuur krijgt. Verder is ze volgens haar arts 'een gezonde 67-jarige vrouw'. Trump heeft alleen een verklaring van zijn 'persoonlijke arts' laten lezen, een maagspecialist die in trumpiaanse bewoordingen uiteenzet hoe 'ongelooflijk uitmuntend' zijn gezondheid is. 'Als hij wordt gekozen, zal hij het gezondste individu zijn dat ooit tot president is gekozen.

Volgens haar man Bill heeft Hillary in het verleden vaker gezondheidsproblemen gehad, maar desondanks altijd doorgewerkt. De problemen zouden ontstaan door uitdroging, zei hij in een interview op zender CBS. 'Zelden, maar wel meer dan één keer gebeurde hetzelfde met haar toen ze ernstig uitgedroogd was. Ze werkte desondanks als een bezetene, als minister van Buitenlandse Zaken, als een senator, en in de jaren daarna,' aldus oud-president Bill Clinton.

Clinton (68) en Trump (70) behoren tot de oudste potentiële presidenten in de Amerikaanse geschiedenis. Alleen Ronald Reagan zat qua leeftijd tussen hen in.

Clinton verlaat het appartement van haar dochter in New York.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden